NEOBIČAN MUZEJ U SRPCU: Dušan i priroda oblikovali zajedno, izloženo oko 250 eksponata

O. NIKIČEVIĆ

03. 08. 2020. u 15:30

POZNATI majstor za izradu skulptura od drveta, 76-godišnji Srpčanin Dušan Lepir, godinama po šumama i obalama Save i Vrbasa prikuplja delove drveta kojima je priroda dala oblike živih bića.

Foto O.N.

Takve figure bi malo doradio, lakirao i zaštitio od propadanja. Potom je od korena, stabla ili debljih grana jasena, platana, hrasta i drugog drveća, klesao likove životinja u prirodnoj veličini, kao što su orao, medved, šakal, i druge zveri, a stvarao je i skulpture ljudi među kojima se posebno ističe figura lovca sa njegovim likom u prirodnoj veličini, sa punom opremom - od čizama, lovačkog prsluka, kačketa, do karabina.

- Skulpturama likova od drveta nedavno sam pridodao i jednu veću figuru Novaka Đokovića sa karakterističnom pozom i reketom u levoj ruci, stisnutom desnom šakom, zabačenom glavom i otvorenim ustima iz kojih kao da izlazi pobednički krik da ga ceo svet čuje - kaže Dušan.

Preko 500 eksponata od drveta čuva u vlastitoj galeriji pod nazivom "Šan-pir", čiji je naziv nastao kada je iz svog imena i prezimena odbio prva dva slova.

U PLANU ZBIRKA REBUSA

DUŠAN je dobar deo radnog veka proveo kao nastavnik matematike i fizike. U penziju je otišao u 50. godini, voli prirodu i živi svet, ali u slobodnom vremenu piše pesme za svoju dušu.
- Ipak, najviše volim rebuse koje stvaram čitajući narodne poslovice i izreke. Imam tačno 507 urađenih rebusa na ovu temu i veliku želju da to objavim - kaže Dušan, pa poziva zainteresovane enigmatičare da mu pomognu u pripremi za objavu zbirke rebusa sa njegovim imenom.

U dve prostorije u potkrovlju porodične kuće nalazi se "Lovčev muzej".

- Naziv muzeja neke čudi, ali ja mislim da je logičan jer je delo jednog lovca a ne više njih. U njemu sam izložio preko 250 eksponata, počev od rogova dva jelena i 29 srndaća, koje sam odstrelio u akcijama LU "Srna", čiji sam član 43 godine i o svakom izlasku na lovište vodim dnevnik - dodaje Lepir.

SREMAN Poklon za najboljeg tenisera sveta, Foto O.N.

Tu su i kljove divlje svinje, naoružanje i lovačka oprema, brojne diplome i zahvalnice, od lovačkog, planinarskog i biciklističkog društva, i priznanja za tri učešća zaredom na maršu "Stazama egzodusa" na Vozuću, dužine 22 kilometra, gde je među nekoliko stotina učesnika bio najstariji na pešačkoj stazi.

Pogledajte više