DETALJI HAPŠENJA OSUMNJIČENOG ZA UBISTVO: Otkrili ga tragovi sa mesta zločina

O. MATAVULj

29. 07. 2020. u 22:41

REPUBLIČKO javno tužilaštvo RS zatražilo je određivanje jednomesečnog pritvora Siniši Šakiću (35) zvanom Kinez zbog sumnje da je počinio teško ubistvo Slaviše Ćuluma, koji je 15. maja izrešetan u Dragočaju kod Banjaluke.

Foto D. Pozderović

Kako saznaju "Novosti", Šakić se tereti da je bio direktni izvršilac ubistva, o čemu su navodno prikupljeni brojni dokazi.
- Na mestu ubistva otkriveni su tragovi koji su bili ključni za Šakićevo hapšenje. Uspeli smo rekonstruisati njegovo kretanje pre i posle zločina, čime je razbijen lažni alibi o tome kako je boravio u Hrvatskoj - pojašnjava izvor iz istrage.
Iako motocikl i oružje koje je korišćeno u ubistvu nisu pronađeni, istražitelji su utvrdili da su ubice u Dragočaj stigle iz pravca Kozare, prema kojoj su pobegli nakon zločina. Određeno vreme su boravili u jednoj vikendici i Šakić je pomoću jataka čamcem, ilegalno prešao Savu. Potom je otišao u Sisak, gde je snimljen nadzornim kamerama.

BRANIO SE ĆUTANjEM

DRAGICA Tojagić, sekretar Republičkog javnog tužilaštva RS, kaže da osumnjičeni Siniša Šakić tokom saslušanja nije iznosio svoju odbranu.
- On se branio ćutanjem, a o predlogu za pritvor odlučivaće Okružni sud u Banjaluci - rekla je Tojagićeva.

- Zločin je bio unapred pripremljen i isplaniran - pojašnjava izvor blizak istrazi.
On navodi da je motiv ubistva bio njihov dugogodišnji sukob, koji je za posledicu imao ubistvo Slavišinog brata Nedeljka Ćuluma aprila 2010. Ćulum to nije oprostio.
- I po izlasku iz zatvora nosio je crninu i govorio da će osvetiti brata. Priklonio se jednoj kriminalnoj grupi, uz čiju pomoć je nabavio oružje, vozilo i bio spreman na sve - kaže dobro upućeni izvor.
Pojašnjava da je i druga strana bila na oprezu. Šakić je porodicu sklonio na sigurno, van Banjaluke.

PRIVOĐENjE Siniša Šakić, Foto O. Matavulj

- Operativni podaci ukazuju da je bilo pitanje dana ko će povući prvi potez - tvrdi izvor iz istrage.
Šakić je uhapšen u utorak dok je sedeo u bašti kafe bara "Getsbi" u hotelu "Bosna". Nakon hapšenja izvršeni su pretresi njegove kuće, vozila i drugih prostorija koje je koristio.
- U pretresu je pronađena maskirna uniforma, kacige, pištolj, meci, mobilni telefoni, novac... - rekla je portparolka MUP RS Mirna Miljanović.

Pogledajte više