SZO DOSTAVIO 11 TONA OPREME: U Banjaluci uručena donacija - stiglo pola miliona hirurških maski, vizira, zaštitnih odela i naočara

O. MATAVULj

29. 07. 2020. u 08:05

SVETSKA zdravstvena organizacija (SZO) donirala je 11 tona zaštitne opreme zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, od čega oko pola miliona čine hirurške maske, viziri, zaštitna odela i naočare.

Foto Ministarstvo zdravlja/ Institut

Donaciju je u Banjaluci uručio šef Kancelarije SZO u BiH Viktor Olšavski, a primili su je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić i v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Šeranić je zahvalio na donaciji, navodeći da će biti raspoređena u sve zdravstvene ustanove u Srpskoj.

- Radi se o ličnoj zaštitnoj opremi koja se troši ubrzano, s obzirom na obaveze koje zdravstveni radnici imaju shodno kontroli infekcije u zdravstvenim ustanovama i činjenici da se ova oprema koristi i u drugim ustanovama, pre svega kolektivnog smeštaja - rekao je Šeranić.

NOVOZARAŽENih 66 OSOBA

U POSLEDNjA 24 časa u Srpskoj je od posledica kovida 19 preminuo stariji muškarac iz Šamca, dok je virusom korona zaraženo još 66 osoba. Ukupno je evidentirano 4.488 slučajeva, 157 je umrlo, a oporavilo se 2.180. Hospitalizovano je 255 osoba, od čega 59 u UKC RS i 196 u opštim bolnicama.

Zeljković je rekao da se radi o vrednoj opremi koja će omogućiti da zdravstveni radnici budu zaštićeni prilikom rada sa pacijentima.

- Cilj Instituta, sa ulogom zaštite javnog zdravstva u Srpskoj, pre svega je prevencija. Lična zaštitna oprema vodi ka tome da zaustavimo virus da ne dođe u kontakt sa zdravstvenim radnicima, ali i drugim osobama, i da na taj način sprečavamo njegovo širenje - rekao je Zeljković.

Direktor kancelarije SZO u BiH Viktor Olšavski naglasio je da bi ova količina opreme, ukoliko se nastavi ubrzano širenje virusa korona, mogla da se iscrpi za tri meseca.
- S obzirom na povećan broj obolelih u regionu, Evropi i Centralnoj Aziji, neophodno je učiniti sve kako bi se smanjio pristisak na zdravstvene ustanove, lekare i medicinske radnike. Građani moraju da poštuju mere da bi zaštitili sebe, ali i da bi pomogli ustanovama i institucijama u toj zaštiti - istakao je Olšavski.

Pogledajte više