SLOBODANA NE SMEMO ZABORAVITI: U Drinjači kod Zvornika služen je parastos za jedanaestogodišnjeg Stojanovića

D. GAJIĆ

28. 07. 2020. u 15:15

NA mesnom groblju u Drinjači kod Zvornika služen je parastos za jedanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića iz sela Kamenice kod Zvornika, koga je 1992. godine ubila Elfeta Veseli, pripadnica Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje-Kamenica, takozvane Armije BiH.

Foto arhiva VN

Obraćajući se okupljenima, sveštenik Mićo Babić je rekao da je prema prikupljenim podacima najmanje 15 dece iz Podrinja ubijeno tokom poslednjeg rata.

- Ne smemo zaboraviti Slobodanovu žrtvu i on je zaslužio da dobije spomenik, ne samo u Zvorniku, nego i u drugim mestima u Srbiji i Republici Srpskoj. To bi bio spomenik i svoj drugoj nevino stradaloj deci - rekao je Babić.

Slobodana je ubila Elfeta Veseli u naselju Kamenica kod Zvornika. Nakon što je sa roditeljima izbegao iz svog sela, dečak se vratio da odveže psa koji je ostao kod kuće i nije se vratio. Njegovo raskomadano telo pronađeno je 16. jula 1992. godine u zaseoku Bajrići. DNK analizom je utvrđeno da mu je prerezan stomak u obliku krsta, a imao je i vidne povrede glave.

Mile Vukadinović Profa je bio pregovarač za oslobađanje malog Slobodana.

- Tražili smo putem megafona da oslobode Slobodana, a da će srpska strana za uzvrat ustupiti hranu i ne znam šta već, ali nisu pristali. Prisustvovao sam ekshumaciji i ne mogu da poverujem da je ljudsko biće moglo da uradi takav masakar - rekao je Vukadinović.
Veselijeva je za ovaj zloči dva puta osuđena. Prvi put na 10 godina zatvora, u drugostepenom postupku na 13.

Pogledajte više