U ČAST SVETOG SISOJA: Obeležena slava u Ugljevik Selu

B.MILOŠEVIĆ

19. 07. 2020. u 13:05

MNOGOBROJNI vernici iz majevičkih sela,zajedno sa sveštenstvom srpske pravoslavne crkve,obeležili su krsnu slavu crkve u Ugljevik Selu, koja je posvećena Svetom Sisoju Velikom,zaštitniku dece.

Foto: B. Milošević

Sveti Sisoje Veliki je u srpskom narodu izuzetno cenjen i poštovan, i običaj je,da majke poste sedam dana pred praznik, kako bi se pričestile,verujući,da će tako njihovi mališani biti zdravi i zaštićeni od svakojakih nevolja.

Crkveni prostor je bio premali za sve majke sa decom,koje su, nakon svečane liturgije obavile pričešće i celivali mošti Svete Ane,koje su stigle iz manastira Svetog Jovana iz Pirota.

Foto: B. Milošević

Nakon ophodnje vernika oko crkve sa litijama i ikonama,slomljen je slavski kolač,a svečanosti su prisustvovali i načelnik opštine Ugljevika Vasilije Perić,te gosti iz Bijeljine ,Ugljevika i Loznice.

Sveštenik,protojerej-stavrofor Duško Tanacković,ističe,da je,nakon Ruske crkve u Ugljeviku,ovo druga crkva-brvnara izgrađena u ruskom stilu.

- Izgradnja crkve je počela 2017 ,a već 2018 godine,episkop zvorničko-tuzlanski Fotije,osveštao je ovu bogomolju.U crkvenom dvorištu su izgrađeni brojni sadržaji za vernike i posetioce,kao što su česme,igraonice za decu,fontana,a do jeseni ćemo zasaditi i drvored u crkvenom dvorištu.Crkva se nalazi na jednom predivnom platou,odakle puca pogled na Semberiju i delove Srbije, i ponos je opštine i Eparhije,kaže sveštenik Tanacković.

Foto: B. Milošević

Ovo je poljoprivredni i voćarski kraj,ali ima perspektive i za razvoj turizma na ovom području, a ovde su već boravili brojni slikari koji su želeli naslikati ove divne predele i crkvu,ističe sveštenik Duško Tanacković.

Pogledajte više