SLUŽBA U ČAST SVETIH KOZME I DAMJANA U UGLJEVIKU: Uz liturgije sve milije

V. Mitrić

14. 07. 2020. u 13:46

EPISKOP zvorničko-tuzlanski Fotije, koji je služio svetu arhijerejsku liturgiju u ugljevičkom hramu Svetih Kozme i Damjana, u izgradnji, poručio je da „dolazak u hramove, posebno kad su u izgradnji, prinosimo svoje molitve, podvige, muke i patnje koje iznosimo pred Boga da bi on čuo i uzvratio po svojoj milosti, dobroti i blagoslovu“.

Foto: V. Mitrić

Episkop zvorničko-tuzlansi Fotije, koji je služio svetu arhijerejsku liturgiju  u ugljevičlkom hramu Svetih Kozme i Damjana, u izgradnji,  poručio je da „dolazak u hramove, posebno kad su u izgradnji, prinosimo svoje molitve, podvige, muke i patnje koje  iznosimo pred Boga da bi on  čuo i uzvratio po svojoj molosti, dobroti i blagoslovu“.

- Sveti Kozma i Damjan su bili čudotvorci i iscelitelji, bili su lekari po zanimanju ,a Bog im je  dao dar  čudotvoraca, pa su isceljivali sve ljude koji su bili u mukama i bolesti ophovani - rekao  vladika  Fotije, naglasivši da je „ i njihovo vreme bilo pandemija ali je Bog preko svetitelja i čudotvoraca isceljivao ljude“.

Foto: V. Mitrić


Episkop Fotije poručio je da svi treba da se uzdaju u Boga, u vreme velike pošasti, korona virusa.

- U crkvi pribegavamo drevnim iskustvima, molitvama našim svetiteljima i čudotvorcima da nas iscele, i svetiteljima Svetim Kozmi i Damjanu - rekao je vladika.

Foto: V. Mitrić

U hramu će u narednih mesec dana, do 27 jula  biti izloženi čestica mošti časnoga životvornoga krsta Gospodnjega na kome je  Isus Hristos razapet i česticu moštiju Svete Ane, majke Presevete Bogorodice koje je doneto iz  Manastira Poganovo u Srbiji.

U prisustvu velikog broja vernika, načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić  čestitao slavu parohijanima i svima koji proslavljaju slavu Svete Kozme i Damjana.

Foto: V. Mitrić

- U proteklom periodu opština Ugljevik pomagala je izgradnju hrama, i to će čini i u narednom periodu sve dok ne bude u poptunosti sagrađen, jer će ovo biti mesto naše duhovnosti i ljubavi prema v,eri pravoslavnoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je srpski narod vekovima sačuvala i najlepše meste za okupljanje, saborovanje i druženje - rekao je Perić. 

Pogledajte više