U Srpskoj rast broja obolelih poslednjih sedam dana: Korona napada i mlađu populaciju

S. MIŠLjENOVIĆ - D. CURAĆ

07. 07. 2020. u 07:52

SITUACIJA u Republici Srpskoj sa virusom korona se pogoršala u poslednjih sedam dana jer građani ne poštuju mere zaštite. Ukoliko se nastavi rast broja i obolelih i umrlih, moguće je uvođenje novih mera, vraćanje starih ili čak pooštravanje postojećih. Samo u poslednja dva dana u Srpskoj je umrlo pet osoba od virusa korona, a broj umrlih sada iznosi 131. Među umrlima je i 41-godišnja osoba!

Foto: Novosti arhiva

- Ako epidemiološka situacija bude bila još lošija, Institut će predložiti pooštravanje mera. Sve zavisi od toga kako će se epidemiološka situacija razvijati, ona je "živ organizam", menja se. Sav akcenat je na lokalnim zajednicama. One mogu bez problema uvesti oštrije mere nego što je to propisao štab na nivou RS ili mogu da uvedu nove mere - izjavio je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

ANALIZE U LOKALNIM ZAJEDNICAMA

BRANISLAV Zeljković kaže i da su se iz Instituta obratili svim epidemiolozima u RS da urade detaljniju analizu u lokalnim zajednicama i da se vidi šta su bili kritični momenti, te najveći rizik u narednom periodu, kao i šta bi trebalo od mera pojačati.

Iz Instituta poručuju da je trenutno najviše vidljiv porast broja zaraženih među mlađom populacijom ali i radno sposobnim stnovništvom, i to oko 57 odsto. Ali i navode da je 90 odsto novozaraženih sa blažom kliničkom slikom, a manje od pet procenata je sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom.

- I pored svih naših apela, došlo je do pogoršanja u određenim lokalnim zajednicama zbog nepoštovanja mera, distance i nošenja maski kao i nepridržavanja pravila kod okupljanja. Maska u zatvorenom prostoru je prioritet, kao i lična higijena, dezinfekcija i fizička distanca - poručio je Zeljković i dodao da građani moraju držati distancu prilikom okupljanja bile to sahrane, svadbe ili krštenja.

On je naveo da su u aprilu i martu bile mnogo restriktivnije mere i bolja disciplina, a sada se uz blaže mere je mnogo lošija disciplina građana.

- Jedan asiptomatski slučaj je dovoljan da zarazi celu grupu - kazao je Zeljković.

On je poručio da Institut trenutno ima dovoljno testova i da se oni kontinuirano nabavljaju.

- Testiranje nije smanjeno, imamo više nego dovoljno uzoraka na dnevnom nivou - dodao je on.

Što se tiče karantina, istakao je da u ovom trenutku nema potrebe za njihovim ponovnim otvaranjem.

- Međutim, to se menja na dnevnom nivou - kazao je Zeljković.

Inače, u Trebinju je juče izvršena primopredaja 10 respiratora za zdravstvene ustanove u Srpskoj koje je donirala Elektroprivreda RS, a kojoj je prisustvovao i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Generalni direktor EP RS Luka Petrović rekao je da je to preduzeće za nabavku respiratora izdvojilo 461.000 KM.

Pogledajte više