SUD BiH ODLAŽE UPLATU SREDSTAVA U BUDŽET RS: Srpska i dalje čeka 30 miliona

S. MIŠLjENOVIĆ 13. 05. 2024. u 05:00

NA osnovu pravosnažne presude Suda BiH za izmirenje duga, po osnovu raspodele prihoda sa nivoa BiH za 2009. i 2010. godinu, Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) je obavezna da isplati Republici Srpskoj oko 30 miliona KM sa kamatom.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH, Foto Nezavisne

Ali, izvršenje ovog rešenja Sud BiH je prolongirao čak osam puta, i novi rok za uplatu 30 miliona maraka u budžet RS je sada 18. jun ove godine.

Prolongiranje je tražilo Pravobranilaštvo BiH koje zastupa UIO BiH. U UIO kažu da su još ranije predložili rešenje navedenog problema, ali da o njemu nije zauzeo jasan stav Upravni odbor UIO.

- S obzirom na to da su tužbeni zahtev i predmetna presuda u uzročno-posledičnoj vezi sa doznačavanjem više novca u korist Federacije BiH i kašnjenja poravnanja za 2009. i 2010. godinu, novac potreban za te namene moguće je nadoknaditi iz tekućih sredstava sa Jedinstvenog računa koja pripadaju FBiH - navedeno je u predlogu UIO koji je upućen Upravnom odboru.

Zora Vidović, ministarka finansija RS kaže da je svaki komentar na praksu prolongiranja sopstvenih presuda od strane Suda BiH suvišan.

Rešenje u sukcesivnim uplatama

IZ UIO navode da bi novac, u korist Vlade Srpske uplaćivali sukcesivno, odnosno na način da se svakog 11. u mesecu od iznosa sredstava sa Jedinstvenog računa koji prema raspodeli za taj mesec pripada FBiH doznači na račun Vlade RS pet miliona KM, i to do konačne isplate dosuđenog iznosa. Taj iznos novca bio bi umanjen za onaj deo koji je RS prinudno zaplenila sa depozitnih računa UIO.

- Ovakve stvari se zasigurno u svetu nigde ne dešavaju. Sud svoju izvršnu presudu odlaže po ko zna koji put. Mi zaista više i ne znamo kome bismo se žalili. Taj novac je sada 30 odsto manje vrednosti nego što je bio lani ili godinu ranije. Novac će nastaviti da gubi na vrednosti - poručila je Vidovićeva.

Pogledajte više