TREBINJE IMA MATEMATIČARSKOG GENIJA: Vuk Janković jedini rešio zadatak nakon šest decenija

D.Curać 08. 05. 2024. u 11:25

POZNATI profesor matematike Vladimir Stojanović, autor preko 100 udžbenika iz ovog predmeta, posetio je trebinjsku Gimnaziju, i to samo da bi uručio nagradu Vuku Jankoviću, talentovanom matematičaru i učenik prvog razreda Gimnazije "Jovan Dučić".

D. Curać

Naime, Vuk je jedini koji je uspio da reši zadatak iz geometrije koji je ovaj profesor postavio pre skoro šest decenija, a nisu ga uspeli rešiti brojni učenici i profesori.

- Želim na ovaj način da još jednom promovišem ovog nadarenog mladića, ali da podstaknem i druge učenike jer je, možda, među njima još neki Vuk. Taj zadatak sam sastavio kao mlad profesor, a postavljao sam ga na različitim skupovima i takmičenjima matematičara. Ovaj geometrijski zadatak ima dva rešenja, ali niko pre Vuka nije uspeo da nađe nijedno. Za njegovo rešavanje nije bilo bitno samo znanje iz matematike, nego i kreativnost. Vuk je ponudio jedno od dva moguća rešenja, što nisu uspeli da urade ni najbolji matematičari - rekao je Stojanović.

Ono što nisu mogli mnogi Vuk je uspeo za desetak dana. Ovaj sjajni i talentovani mladić istakao je da mu je čast što je upoznao profesora Stojanovića.

- Zadatak profesora Stojanovića je bio težak, ali kada vidite rešenje upitate zašto je to toliko teško, može se postaviti i deci na malo jačim takmičenjima. Kada želite da se bavite takmičarskom matematikom potrebna je doza kreativnosti i ispitivanje različitih ideja, odnosno nestandarno razmišljanje - istakao je Vuk Janković.

Olimpijada u Bugarskoj

TALETOVANI Vuk Janković je osvajač brojnih nagrada na takmičenjima iz matematike, a sprema se i za Balkansku matematičku olimpijadu u Bugarskoj.

Profesor Stojanović uručio je najboljem trebinjskom mladom matematičaru udžbenike za talente iz ovog predmeta, kao i udžbenike koje je ranije pisao i kojih više nema u prodaji i prigodnu novčanu nagradu. Vukovo rešenja čudesnog zadatka, koji je decenijama mučio matematičare, uskoro će biti i objavljeno.

Pogledajte više