KARAVAN MIMOZE TRADICIONALNO POSETIO TREBINJE: Žuti cvet i veselo društvo obradovali Trebinjce

D.Curać 05. 02. 2024. u 10:25

KARAVAN mimoze iz Herceg Novog sa mažoretkinjama i gradskom muzikom obilazi region, a ni ove godine veselo društvo iz Crne Gore nije zaobišlo Trebinje, kako bi komšije pozvali na 55. "Praznik mimoze".

D. Curać

Nakon nastupa vokalne grupe "Lira" na platou ispred hotela "Leotar", defile karavana sa uličnom gradskom muzikom, ansamblom mažoretkinja i trombonjerima, uz deljenje grančica mimoze okupljenim građanima, krenuo je preko Kamenog mosta i Dučićeve ulice do platoa ispred Kulturnog centra Trebinje, gde je održan prigodan program.

- Želimo da prenesemo širom regiona toplu mediteransku atmosferu, a u Trebinju se osećamo kao u svom gradu. Pred nama je 55. "Praznik mimoze" na kojem očekujemo veliki broj gostiju, pripremljen je bogat program i znamo da i Trebinjci taj praznik sa radošću posećuju - rekao je Pavle Đurović, član Gradske muzike Herceg Novi.

Zaštitni znak ovog praznika su svakako mažoretkinje, koje ne kriju da sa velikim ponosom i ljubavlju svake godine učestvuju u promociji svog grada.

- Ponekad jeste teško i naporno, potrebno je i veliko odricanje, ali kada se nešto radi sa ljubavlju, onda to nije obaveza, već uživanje. Mažoretkinje i jesu simbol, kako Praznika mimoze - tako i Herceg Novog, ali su naše mažoretke i najstarije u jugoistočnoj Evrope i kao takve su, uz grane mimoze, ujedno i najlepši buket prepoznatljiv gde god da krenu - rekla je Valentina Kulinović, predsednica Mažoretkinja i gradske muzike Herceg Novi.

Otvaranje 15. februara

OTVARANjE "Praznika mimoze" je 15. februara, a organizatori manifestacije - Opština Herceg Novi, Turistička organizacija iz ovog mesta i Javna ustanova kulture "Herceg fest" do 3. marta najavili su više od 70 muzičkih, zabavnih, kulturnih, gastro, dečijih i sportskih programa.

Šarenom karavanu iz Herceg Novog obradovali su se brojni Trebinjci svih generacija.

- Svake godine naše komšije ulepšaju nam ove zimske dane. Evo, i ovaj put poklopilo se lepo vreme, tako da smo imali osećaj da smo upravo u Herceg Novom. Porodično često odlazimo u taj grad, a tako će biti i za nekoliko dana kada počne "Praznik mimoze" - rekla nam je Nataša iz Trebinja.

Pogledajte više