PADAJU RATE KREDITA!: Evropska centralna banka smanjuje euribor, što će se odraziti na nivo kamata u Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ 25. 01. 2024. u 00:41

NAKON turbulentne prošle godine kada su banke u Srpskoj podizale kamate i rate aktivnih kredita građana jer je euribor, referentna kamatna stopa na evropskom bankarskom tržištu konstantno rasla, ova godina je započela njenim padom, a to će značiti u praksi i smanjenje rata kredita građanima, kažu stručnjaci za "Novosti". Ističu da bi euribor mogao biti spušten sa četiri na oko tri odsto.

Građani se sve ređe odlučuju za nove pozajmice, Foto N. Fifić

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da je inflacija zbog koje je Evropska centralna banka (ECB) podigla euribor prošla, a to će se odraziti na pad kamata u bankama.

- Procena iz EU je da visoke kamate sada štete razvoju industrije i ekonomije i da je vreme da se smanje. Za naše građane to znači da će banke koje primenjuju euribor morati da smanje kamate i otplatni plan kredita mora biti korigovan. Odnosno, otplatne rate za građane se smanjuju kako budu padale kamate u otplati kredita - pojašnjava Pavlović.

Srđan Šuput, direktor Agencije za bankarstvo RS kaže da očekuje najave koje dolaze iz ECB i američke Federalne rezerve da će doći do smanjenja kamatnih stopa i euribora.

- Inače, euribor je već neko vreme u padu, što je jedan od pokazatelja da će u narednom periodu doći do pada kamatnih stopa. Procene su da će euribor biti spušten možda i na tri odsto - naveo je Šuput.

Za trećinu veća dobit

USLED povećanja kamata banke u BiH su prošlu godinu završile sa rekordnim profitom koji iznosi oko 580 miliona KM. Tako su banke u Federaciji BiH imale neto dobit od 430 miliona, a u RS oko 150 miliona KM. Dobit banaka u BiH se lane povećala u odnosu na 2022. godinu za 30 odsto!

Istakao je da su to dobri pokazatelji i da krediti treba da budu jeftiniji.

Koliko su građani bili pogođeni skokom euribora dokaz je i primer jedne Banjalučanke kojoj je banka za godinu dana tri puta povećala kamatnu stopu na stambeni kredit.

- Ugovorili smo 3,7 odsto kamatu na kredit. Sada iznosi čak 7,5 odsto. Rata za stambeni kredit je na početku bila oko 800 KM, a sada treba svakog meseca da platim banci 1.100 KM. Rata mi je veća za 300 KM. To je neizdrživo - ispričala je Banjalučanka, kojoj je odobren kredit sa promenjivom kamatnom stopom, odnosno kamatom koja je vezana za euribor.

Pogledajte više