POMOĆ STARIMA, INVALIDIMA, IZNEMOGLIMA I ULAGANJE U OBRAZOVANJE: U Gacku je promovisana novoosnovana Fondacija "Dr Arčibald Rajs"

Vladimir Mitrić 24. 01. 2024. u 07:56

U Gacku je promovisana novoosnovana Fondacija "Dr Arčibald Rajs" u znak pažnje, poštovanja i vječne zahvalnosti jednom od najvećih srpskih prijatelja.

Foto V Mitrić

To će biti vraćanje duga čoveku koji je život posvetio srpskom rodu kom je na kraju zaveštao i svoje srce, poručeno je sa sinoćne Svečane akademije u gatačkom parohijskom domu.

Osnivač Fondacije, Gačanin Vukota Govedarica rekao je da će fokus rada biti na osetljivim kategorijama poput obrazovanja i vaspitanja dece u razvoju, pomoći deci sa posebnim potrebama, starim, iznemoglim ljudima i osobama od invaliditeta. Govedarica je istakao da Fondacija baštini kulturno-istorijski konteks te da s tim u vezi treba očekivati aktivnosti u promociji njegovanja i sećanja istorije srpskog naroda.

-Odlučili smo da osnujemo Fondaciju koja će biti dobrovoljna, humanitarna, a uveren sam i delotvorna. Očekujemo za mesec dana i prve rezultate. Verujem u članove Upravnog odbora Fondacije, koji nesebično žele da daju svoj trud kako bi pomogli svima koji vode brigu o stanovništvu - rekao je Govedarica.

Svečanoj akademiji prisustvovao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, predsednik opštine Nikšić Marko Kovačević, rektor Bogoslovije iz Foče Ljubomir Prijović kao i brojni Gačani. Predsednik opštine Nikšić Marko Kovačević poklonio je novoosnovanoj Fondaciji kaligrafski rad monahinja iz Župskog manastira “Molitva Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu”. Kovačević je istakao da Gacko i Nikšić veže slobodarska istorija.

-Uvek se rado odazivam pozivu srpskih patriota iz Gacka, ovde ih ima mnogo, a Vukota Govedarica jeste jedan od njih, to dokazuje i ova fondacija i samo ime koje nosi - naveo je Kovačević.

Učesnici Svečane akademije bili su hor Bogoslovije Sveti Petar Dabrobosanski iz Foče, narodni guslar Vojin Tepavčević i dramski umetnik Srđa Bjelogrlić.

Pogledajte više