NASTAVAK AKCIJE „KLASTER“ U BIH: SIPA izuzela dokumentaciju sa privatnog fakulteta u Brčkom

S. MIŠLjENOVIĆ 23. 01. 2024. u 07:00

POLICIJSKI službenici SIPA u nastavku akcije "Klaster" zaplenili su dokumentaciju iz jedne privatne visokoškolske ustanove u Brčkom. Kako navode, aktivnosti se sprovode po nalogu Suda BiH, a pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Pripadnici agencije SIPA, Foto SIPA

- Privremeno se oduzima dokumentacija zbog sumnje da su počinjena krivična dela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina i pranje novca - navode u SIPA.

Dodaju da se sumnja i da su počinjena krivična dela podstrekavanje, zloupotreba položaja ili ovlašćenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave iz entitetskih i zakona Brčko distrikta.

U okviru akcije "Klaster" SIPA je prošle sedmice izuzimala dokumentaciju sa fakulteta u Mostaru. U decembru je izuzimana dokumentaciju iz Nezavisnog univerziteta Banjaluka.

Akcija "Klaster" pokrenuta je u februaru 2023. kada je uhapšeno 11 osoba zbog sumnje u izdavanje i trgovinu lažnim diplomama. U akciji je tada privremeno oduzeto 75 studentskih dosijea, matične knjige, evidencije i registri i druga poslovna dokumentacija, 165.000 KM, računari kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Pogledajte više