SVE VIŠE PENZIONERA U SRPSKOJ: U prvih 10 meseci ove godine porast broja korisnika Fonda PIO

Vladimir Mitrić 04. 12. 2023. u 07:10

U PRVIH 10 meseci ove godine registrovan je porast broja korisnika prava na penziju u poređenju sa istim periodom lane, kaže Mladen Milić, direktor Fonda PIO Republike Srpske.

Foto Novosti

Po rečima Milića, broj korisnika od januara do oktobra ove godine povećan je za 4.699, dok je u istom periodu prethodne godine bilo upola manji i to za 2.370.

Poređenja radi, u 12 meseci prošle godine broj korisnika prava je povećan za 3.918 u odnosu na poslednji dan 2021. godine.

- Uzroci za ovakav rast broja korisnika prava manjim delom leži u činjenici da je u prvih 10 meseci ove godine zabeležen povećan priliv zahteva za ostvarivanje prava na penziju za 671 ili za 2,86 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, kada je primljen 23.441 zahtev - priča Milić.

U poslednjih nekoliko godina, a naročito u ovoj godini povećan je broj korisnika koji su nakon ostvarivanja prava na penziju ponovo stekli status osiguranika. Tako krajem oktobra ove godine evidencijama Fonda sa dvojnim statusom korisnik - osiguranik registrovano je 8.074 ljudi, od kojih se na korisnike starosne penzije odnosi 93,5 odsto, dok je znatno manje, odnosno 6,5 odsto korisnika invalidske penzije.

Smrtnost

KADA je reč o smrtnosti korisnika, u prvih deset meseci ove godine Fond je evidentirao 9.694 obustava isplate po tom osnovu, što je manje za 1.462 slučaja u istom periodu prethodne godine, kada je bilo 11.156 smrti korisnika.

Shodno Zakonu, kako kaže Milić, korisnik porodične penzije ne može steći status osiguranika bez uticaja na pravo, jer mu se u takvoj situaciji vrši obustava isplate penzije za period trajanja osiguranja.

- Primetno je da korisnici prava na penziju sa statusom osiguranika najčešće rade u sektoru građevinarstva, saobraćaja, prehrambenoj industriji, telekomunikacijama, naučnoj delatnosti, rudarstvu.

Pogledajte više