SARAJEVO BI DA GAZDUJE GASOM: Srpska će odbaciti Bećirovićev zakon u Parlamntu BiH

S. MIŠLjENOVIĆ 14. 10. 2023. u 06:00

IZ sarajevske političke kuhinje stigao je novi pokušaj otimanja nadležnosti Republike Srpske. Imovina Srpske je večita meta Sarajeva, a sada su iz Federacije ciljaju tržište gasa kao i transport prirodnog gasa i zakonom o transportu prirodnog gasa, regulatoru i unutrašnjem tržištu u BiH, koji je predložio Denis Bećirović, bošnjački član Predsedništva, nameravaju da nadležnosti iz te oblasti prebace na BiH.

JP"Srbijagas"

On je naveo da je ovo prvi put da jedan državni organ vlasti predlaže zakonsko uređenje sektora prirodnog gasa u BiH.

Ukoliko bio to prošlo u Parlamentu BiH, Srpska bi ostala bez nadležnosti u oblasti kupovine gasa i distribucije. I na taj način bi zavisila od volje Sarajeva.

V. d. direktora preduzeća "Gas-Res" Momčilo Antonić kaže da je predlog zakona o transportu prirodnog gasa u BiH klasični pokušaj prenosa nadležnosti.

On je pojasnio da Srpska ima zakon koji je usklađen sa evropskim zakonodavstvom, a kojem je određeni legitimitet dala i Energetska zajednica, jer je učestvovala u sertifikovanju operatera transportnog sistema.

Stabilne isporuke

PREMIJER RS Radovan Višković, učestvova je na Šestoj ruskoj nedelji energetike u Moskvi. Ovom prilikom se sastao i sa potopredsednikom Vlade Rusije Aleksandrom Novak, koji je izjavio da je realizacija isporuke gasa iz Ruske Federacije u Republiku Srpsku uspešna i stabilna.

- Imamo dobru saradnju i u oblasti nafte. U oblasti gasa smo razgovarali ne samo o isporukama nego i o povećanju obima - rekao je Novak.

- Ako žele da naprave nešto korisnije za BiH, treba samo da takav zakon donesu na nivou Federacije BiH. Jedino tržište gasa u Evropi koje trenutno nije slobodno je u Federaciji BiH, jer imaju jednu firmu koja je monopolizovana i kupac u tom entitetu ne može ni od koga drugog da kupi gas osim od "Energoinvesta", koji ima sedište u Sarajevu - istakao je Antonić i dodao da Srpska ima otvoreno tržište, jer kupac gas može kupiti od bilo koga iz Evrope i sveta.

Delegat u Klubu Srba Doma naroda PBiH Snježana Novaković Bursać, kaže da će "bećirovićevom zakonu" biti presuđeno u parlamentarnoj proceduri i da će taj predlog pasti.

- Bećiroviću je bitno da se kaže da je on predlagač, a ne haje mnogo za konačan ishod koji u slučaju ovog zakona na kraju neće biti pozitivan. To je jasno svima, pa i samom Bećiroviću. To govori o njegovoj patološkoj ambiciji da se politički pozicionira kao bošnjački lider, a ne o stvarnoj želji da se određena oblast uredi i reguliše - rekla je Bursaćeva.

Pogledajte više