SPASAVANJE SAVEZNIČKIH PILOTA POTVRDA DA SU SRBI UVEK NA STRANI PRAVDE: Kod Doboja obeležena 79. godišnjica akcije „Halijard“

S. MIŠLjENOVIĆ 04. 10. 2023. u 08:00

AKCIJA "Halijard - vazdušni most" u kojoj je pre 79 godina spaseno više od 500 savezničkih pilota od strane srpskog naroda, još jedna je potvrda da su Srbi uvek bili na strani pravde, pobednika i antifašista, a da je danas srpska sabornost opasnija od oružja, poručio je predsednik RS, Milorad Dodik, u Boljaniću kod Doboja, gde je obeležena godišnjica akcije "Halijard".

Doboj akcija Halijard obeležavanje foto SRNA

U Boljaniću je pre 79 godina, spaseno čak 60 savezničkih pilota.

Dodik je istakao da je ova akcija deo slavnog dela istorije srpskog naroda i herojski podvig, i da se pokazalo da Srbi deluju na isti način u borbi za slobodu bez obzira na oskudicu.

- I pored činjenice da ovde nema američkih predstavnika, to ne utiče na činjenicu šta su Srbi radili - rekao je Dodik.

Naveo je da je njihov nedolazak na obraz Ambasadoru SAD Majklu Marfiju, i ukazao da neće biti podržana sadašnja antisrpska politika SAD, navodeći da čin oduzimanja imovine znači i samostalnost Republike Srpske.

Dodik je zahvalio predsedniku Fondacije "Halijard" Džonu Kapelu što čuva sećanje na slobodarsku borbu Jugoslovenske vojske u otadžbini i generala Dražu Mihailovića.

Slava i čast

VENAC na spomenik u Boljaniću kod Doboja položila je i izaslanik predsednika Srbije Maja Gojković. Ona je rekla da Srbija i Republika Srpska stoje zajedno i čuvaju sećanje, slavu, čast i požrtvovanost Srba. Istakla je da se ne sme dovesti u pitanje ta žrtva i marginalizacija sećanja na "Halijard".

- Boljanić je podsetnik na ljudsku čast, žrtvovanje i solidarnost u veoma teškim ratnim okolnostima, što povezuje dva naroda, srpski i američki - istakao je Kapelo.

Izrazio je i zahvalnost srpskom narodu čiji su pripadnici rizikovali svoje da sačuvaju živote američkih pilota. Kapelo je istakao da ova Fondacija tu priču čuva od zaborava u 14 muzeja i pedesetak saveznih država u Americi, koja treba da bude most između SAD i Republike Srpske.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da su Boljanić, grad Doboj i RS slobodarski primer hrabrosti i čestitosti, uvek na pravoj strani istorije.

Pogledajte više