STEVANDIĆ: Dan srpskog jedinstva - blagodet i ponos srpskog naroda

Novosti online 14. 09. 2023. u 23:00

PREDSEDNIK Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da je obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave blagodet i ponos srpskog naroda širom sveta.

Foto D. Gavrić

- Srpska zastava će sutra biti na svim kontinentima, istovremeno će biti na svim crkvama i administrativnim predstavništvima Srbije i Srpske, u svim zajednicama gde naš narod živi i pokazaćemo da je na skoro čitavoj zemaljskoj kugli naša zastava istovremeno istaknuta i da se slavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave - rekao je Stevandić.

On je napomenuo da su prošli vekovi pre nego što se došlo u poziciju da se srpska zastava stavi tamo gde Srbi imaju administrativnu vlast, te da je srpska zastava deo zajedničke kulture.

- I kada različito mislimo, imamo istu zastavu koja treba da sva naša mišljenja stavi pod sebe i da ih približi, zbog čega je nemerljive važnosti Dan srpskog jedinstva - zaključio je Stevandić.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički praznuju 15. septembra.

Ovaj praznik je ustanovljen 2020. godine kao dan sećanja na Proboj solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.

Centralno obilježavanje ove godine biće u Nišu.

(SRNA)

Pogledajte više