OTKOČEN PUT KA EVROPI Lideri partija BiH koje čine vlast konačno jednoglasni. Za ministra finansija BiH dolazi Srđan Amidžić, kadar SNSD

S. MIŠLjENOVIĆ 22. 08. 2023. u 20:00

LIDERI partija iz BiH koje čine vladajuću koaliciju na nivou BiH dogovorili su na sastanku u Istočnom Sarajevu usvajanje nekoliko zakona koji su bitni za put BiH prema Evropskoj uniji, kao i da konačno bude izabran ministar finansija BiH. Sve ovo je stavljeno na papir i potpisano. Na funkciju ministra finansija BiH dolazi Srđan Amidžić, kadar SNSD. Stranke sa sedištem u Sarajevu blokirale su više od mesec dana imenovanje Amidžića zbog odluka Narodne skupštine RS da ne priznaje odluke Ustavnog suda BiH i Visokog predstavnika u BiH.

SASTANAK LIDERA BIH foto SRNA

Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je da su partneri u vlasti na nivou BiH dogovorili da na sednici Predstavničkog doma parlamenta BiH budu potvrđeni zakoni o Visokom sudskom i tužilačkom savetu, ombudsmanu i o pristupu informacija, kao i da bude izabran ministar finansija u Savetu ministara i potvrđen izbor zamenika predsedavajućeg Saveta ministara.

Dodik je rekao da su takođe dogovorili da na sednici Saveta ministara ove sedmice budu razmotreni i potvrđeni zakon o sudu BiH, odnosno izmene i dopune, kao i da se utvrde zakoni o vinu i o strancima i upute Predstavničkom domu koji će to potvrditi u narednih desetak dana.

EU će prepoznati signale

PREDSEDNIK SDP Nermin Nikšić rekao je da je zadovoljan što su nastavili da rade ono što su dogovorili na prethodnom sastanku.

- Danas su svi pokazali interes da radimo na stvaranju boljih uslova za sve građane u BiH, svaki dogovor je još jedan iskorak na tom planu. Siguran sam da ovo što radimo nema alternativu - zaključio je Nikšić. On kaže da je siguran da će partneri iz EU prepoznati signale iz BiH i da će imati zamah na ovom putu.

- Sve to biće potvrđeno na sedici Doma naroda PBiH 30. avgusta. To smo se dogovorili i usaglasili i verujem da će biti završeno kako smo dogovorili - rekao je Dodik.

On je naveo da se na ovaj način deblokira evropska agenda i da BiH bude spremna da do nove godine dobije pregovarački status i da se u tom pogledu kreće evropskim integracijama.

- To je cilj ove grupe ljudi - rekao je Dodik nakon sastanka predstavnika vladajućih stranaka na nivou BiH u Istočnom Sarajevu.

Lider HDZ Dragan Čović izrazio je uverenje da bi u narednom periodu trebalo da bude rešeno sve što EU stavlja pred BiH na njenom putu ka članstvu. On se nada da bi u naredna dva do tri meseca trebalo da se stvori ambijent da svih 14 uslova na putu ka EU, koji su stavljeni pred BiH, budu i usvojeni.

- Ako nastavimo ovim tempom, siguran sam da će izveštaj koji ćemo u septembru pisati, a u oktobru objaviti kada je u pitanju EU o BiH, biti pozitivan - rekao je Čović.

Pogledajte više