BRITANSKI SAVETI ZA TRGOVSKU GORU: Pomoć oko projekta odlaganja nuklearnog otpada koštaće Hrvatsku 830.000 KM

S. MIŠLjENOVIĆ 15. 07. 2023. u 13:27

HRVATSKA je odlučila da u pomoć oko projekta odlaganja nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora kod Dvora na Uni, a na granici sa BiH i RS, pozove britansku firmu "I end Ej lov limitid" za pravno savetovanje u prekograničnom postupku procene uticaja na životnu sredinu.

Trgovska gora foto DPozderović

Posao sa Britancima će voditi Hrvatski Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz Nuklearne elektrane "Krško" koji je i izabrao britansku firmu i za čije će usluge platiti 830.000 KM.

Predsednik Udruženja "Grin tim" Novi Grad Mario Crnković kaže za "Novosti" da je, nakon što je Hrvatska izabrala britansku firmu za pravno savetovanje u slučaju Trgovske gore, potrebno što pre poslati protestnu notu Zagrebu.

- Kome država plaća 830.000 KM za savetovanje evidentno ima velika očekivanja kao kontra uslugu. S obzirom na to da je Hrvatska angažovala izuzetno uticajnu advokatsku kuću iz Velike Britanije, sa jakim vezama širom sveta, očigledno žele posao da završe što pre - rekao je Crnković.

On je naveo da je Hrvatska, svesna propusta koje čini, spremna da dobro plati svakom ko će joj pomoći u naumu da svoj otpad smesti na granici sa BiH.

Opasnost za oko 250.000 ljudi

KOMPLEKS kasarne Čerkezovac na Trgovskoj Gori u koji Hrvatska namerava da smesti radioaktivne i druge opasne otpade je na manje od kilometar od reke Une, a u pojasu od 50 kilometara od kasarne živi oko 250.000 ljudi.

- Ta kupovina "dobre volje" ne poznaje administrativne granice i ide od građana do političkih aktera. Ovo je jako loša situacija za BiH. Iako u poslednje vreme imamo najave da bi Slovenija i Mađarska mogle imati razumevanja za situaciju u kojoj se nalazimo, nijedna druga zemlja ne stoji uz nas - izjavio je predsednik Udruženja "Grin tim".

Crnković je istakao da se mora pokrenuti diplomatsko-konzularna mreža da traži podršku za odbranu života građana BiH širom sveta, gde god postoji mogućnost za razgovor.

Pogledajte više