GRADE TRAJNA PRIJATELJSTVA: Emotivan doček dece sa Kosova i Metohije u Istočnom Sarajevu

M. REGOJE 27. 06. 2023. u 07:00

TRI opštine u sastavu Istočnog Sarajeva - Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Sokolac, ove godine su domaćini za oko 140 dece sa juga Kosmeta. Oni će kod svojih vršnjaka boraviti do 2. jula.

Mariana Regoje

Opština Istočna Ilidža, zajedno sa osnovnim školama "Petar Petrović Njegoš", "Aleksa Šantić" i "Jovan Dučić", ove godine prvi put učestvuje u projektu "Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske", koji vodi Odbor za KiM iz Banjaluke, a u kojem učestvuje još 19 gradova i opština širom RS

Milorad Arlov, predsednik Odbora za pomoć Kosmetu kaže da je reč o jednom od najmasovnijih projekata u regionu, u kojem je angažovano oko 20.000 ljudi uključujući porodice domaćine, policiju, prosvetne radnike, načelnike i gradonačelnike.

- Hvala svim porodicama, lokalnim zajednicama i svima koji su učestvovali u projektu koji ima zadatak da poveže srpski narod, srpsku decu i da deci sa KiM pruži slobodu, da odavde ponesu lepe uspomene i da ostanu večna i trajna prijateljstva istog naroda - rekao je on.

- Opštinsko rukovodstvo, na čelu sa načelnikom Marinkom Božovićem, u potpunosti je podržalo ovaj projekat i učinićemo sve da, zajedno sa porodicama, učinimo boravak dece što prijatnijim i što lepšim. Svi se mnogo radujemo, ceo dan je ispunjen emocijama i deca su vrlo radosna i s jedne i s druge strane. Verujem da će ovaj dolazak prerasti u prava prijateljstva - rekla je ona.

Život bez slobode

DECA na KiM nemaju slobodu kao njihovi vršnjaci u RS. - Deca su juče i danas smeštena kod porodica i očekuje ih sedam dana raznovrsnog programa u svim lokalnim zajednicama i verovatno će tu slobodu doživeti ovih dana. Oni na Kosovu i Metohiji ne mogu ni da prošetaju noću, uvek su pod ključem kad se smrkava i moraju u svoje kuće. Siguran sam da će zaboraviti sve one muke, bez buđenja uz sirene, demonstracije, borbena vozila i policiju - zaključio je Arlov.

Pogledajte više