ŠMIT PONOVO PRETI SRPSKOJ: Nije mu "po volji" odluka Narodne skupštine RS da ne objavljuje njegove odluke

Novosti online 19. 06. 2023. u 16:44

NAKON najave Narodne skupštine Republike Srpske da namerava da izmeni Zakon o objavljivanju zakona i drugih propisa i da ubuduće ne objavljuje propise i druge akte tzv. visokog predstavnika u BiH, oglasila se Kancelarija Kristijana Šmita porukom da je to „pogrešno smišljen cilj koji se neće ostvariti“.

Foto: Epa

Navode da strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući Republiku Srpsku, imaju obavezu da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom.

- Nikakva politička retorika ili izmena zakona ne mogu osloboditi institucije i njihove zaposlene te obaveze. Nadalje, zakoni koje donosi visoki predstavnik imaju isti status kao i zakoni koje donose domaći parlamenti i podrazumevaju istu ustavnu obavezu objavljivanja, bez obzira na bilo koji podređeni akt ili propis - navodi se u saopštenju OHR-a.

Oni kažu da neobjavljivanje i nepoštovanje Šmitovih odluka „stavlja Republiku Srpsku, njene institucije i one koji u njima rade, u položaj kršenja njihovih obaveza prema Opštem okvirnom sporazumu za mir“.

Upozoravaju da službenici koji činjenjem ili nečinjenjem zanemare svoje zakonske dužnosti, kao i ove obaveze, snose ličnu odgovornost za svoje odluke i za posledice takvih odluka.

- Oni treba da budu svesni da će ploviti u uzburkanim vodama - poručeno je iz Kancelarije Šmita, preneo je portal „Kliks“.

BONUS VIDEO: STOP KURTIJEVOM TERORU: Lekari izašli na protest u Kosovskoj Mitrovici

Pogledajte više