MILAN JE IMAO SAMO 18 MESECI, UBILI SU GA LOMEĆI MU NEJAKE RUKE I NOGE: Prošlo je 31 godina od masakra u Ledićima

Novosti online 03. 06. 2023. u 15:30

U SELU Ledići na području federalne opštine Trnovo danas je služen parastos za 24 srpska civila, žrtve svirepog zločina koji su pre 31 godine počinili pripadnici takozvane Armije BiH.

Foto: Printskrin

Parastos kod spomen-obeležja služio je paroh trnovački Njegoslav Jelisić, koji je istakao da su ubijeni Ledićani bili krivi samo zato što su nosili krst i breme pravoslavno.

- Postradali su zato što su bili Srbi, a nažalost oni koji su to počinili nikada neće odgovarati pred zemaljskim sudom, ali sud Božiji sigurno neće izbeći i zato se stalno moramo okupljati ovde kako bismo stradalnike sačuvali od zaborava - rekao je Jelisić.

Nakon parastosa, vence na spomen-obeležje položile su porodice stradalih, delegacije opština Istočna Ilidža i Trnovo, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata sa ovog područja, te predstavnici Crvenog krsta Republike Srpske i Instituta za nestala lica BiH.

U Ledićima je pre 31 godina počinjen stravičan zločina nad meštanima među kojima je ubijeno i dete od godinu i po.

Zločin su 3. juna 1992. godine u večernjim časovima počinili pripadnici takozvane Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susednog sela Dejčići.

U zločinačkom pohodu ubijeno je 10 članova porodice Vasić, cela porodica Tešanović, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Najstarija žrtva bila je Ikonija Vasić koja je imala 92 godine, a najmlađa Milan Tešanović koji je imao samo 18 meseci, a kojem su, prema izveštaju patologa, zločinci lomili nejake ruke i noge.

Selo je opljačkano, spaljeno i razoreno, da se gubi skoro svaki trag srpskog prisustva na tom prostoru.

(SRNA)

Pogledajte više