SRPSKIM POSLANICIMA OBEZBEĐENJE U PARLAMENTU BiH: Istraga oko Zvizdićevih pretnji

S. MIŠLjENOVIĆ 25. 05. 2023. u 12:00

DIREKTOR Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH Mirsad Vilić odlučio je da pojača mere obezbeđenja ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, gde se juče održavala sednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Sednica parlamenta BiH, Foto Nezavisne Novine

Jače obezbeđenje ispred zgrade, ali i u zgradi rezultat je zahteva Kluba poslanika SNSD koji je upućen nakon sednice Parlamenta 19.aprila, na kojoj je Denis Zvizdić, predsedavajući PBiH u više navrata prekidao poslanike SNSD pri diskusiji poručujući im: "Ovo je zadnji put".

Takođe, i pojedinci u sali koji su bili gosti vređali su poslanike SNSD, kaže Sanja Vulić, šef Kluba poslanika SNSD u PBiH.

Ona je zatražila da se proveri ozbiljnost Zvizdićevih pretnji, i da li njegovo "ovo je zadnji put" znači najavu likvidacije nekog od srpskih poslanika.

Vulićeva je podsetila da je Zvizdić na poslednjoj sednici više puta prekidao poslanika SNSD Milorada Kojića u toku njegovog izlaganja, dok je neko od gostiju u sali neprimereno dobacio: "Aj, ba, dosta vas je više..."

Bezbednost ne sme biti ugrožena

MINISTAR bezbednosti BiH Nenad Nešić izjavio je povodom pretnji srpskim poslanicima u PD Parlamenta BiH, da bezbednost BiH ne sme biti ugrožena nikome.

- Verujem da će direktor Mirsad Vilić i Direkcija za koordinaciju policijskih tela preduzeti odgovarajuće mere i radnje - naglasio je Nešić.

- Bilo kakvo nepoštovanje u narednom periodu poslanika iz RS zahtevaće nekompromisne mere. Prijava koju smo podneli je u proceduri i formalno-pravno smo učinili sve da osiguramo da se poštuju procedure i dignitet poslanika - naglasila je Vulićeva.

Ona pita nadležne: "Kome je to dosta srpskih poslanika i sa kojim pravom ili po čijem nalogu je taj neko dobacivao?"

- Svesni da je u sali bilo mnogo lica, očekujemo da Kolegijum sekretara prihvati inicijativu Kluba poslanika SNSD, utvrdi činjenice o nemilom događaju i u što kraćem roku Klub poslanika SNSD-a o svemu izvesti - navela je Vulićeva.

Ocenila je da javno pretiti poslanicima može samo neko ko već ima u planu nehuman i opak čin prema Srbima.

- Dok ne utvrdite da su srpski poslanici sigurni, molim da postavite posebno obezbeđenje tokom boravka u zgradi Parlamenta BiH. Zaštita pripadnika bezbednosnih agencija neophodna nam je ispred Kluba poslanika SNSD, tokom sednica, i na mestima gde god je Zvizdić prisutan zajedno sa Srbima - navela je Vulićeva u inicijativi upućenoj ministru bezbednosti BiH Nenadu Nešiću.

Pogledajte više