U TREBINJU ZAVRŠENA JAVNA RASPRAVA O IZMENAMA KZ RS Sporan im deo zakona

D.Curać 22. 05. 2023. u 07:00

U TREBINjU je održana poslednja javna rasprava o izmenama Krivičnog zakonika RS, odnosno kriminalizaciji javne reči, gde su novinari ministru pravde Milošu Bukejloviću uručili zahtev da se deo zakona povuče iz procedure, pa zatim napustili javnu raspravu.

D. Curać

Nakon Banjaluke, Istočnog sarajeva i Bijeljine i u Trebinju novinari su istakli da se radi o zakonu punom manjakavosti koji će direktno uticati na rad medija, a da se javne rasprave održavaju samo pro forme.

- Mi ćemo napustiti ovu javnu raspravu iz prostog razloga što smatramo da je sve ovo farsa. Ovo je sve uvredljivo za deo novinarske zajednice i očekujemo da povučete sporne odredbe, a mi možemo da pravimo svoje standarde koji treba da idu u prilog slobodi govora, a ne da stvarate atmosferu koja je pogubna - poručila je Milanka Kovačević, novinar portala "Direkt".

I novinar portala "Moja Hercegovina", Igor Svrdlin, slično misli.

- U suštini ovaj Zakon je neprihvatljiv ne samo za novinarsku zajednicu već i za celokupnu zajednicu Srpske. Predložili smo da se sporne tačke izbrišu - naglasio je Svrdlin.

Većina učesnika protiv

TREBA naglasiti da su svi učesnici u javnim raspravama u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Trebinju bili većinski protiv nacrta Krivičnog zakonika RS u koji treba da se ugradi kriminalizacija javne reči.

- Ono zbog čega smo tu je da ukažemo na to da ovaj zakon ništa ne valja, da je loš, diktatorski i zakon koji udara na slobode svih ljudi u RS - rekao je Igor Crnadak, poslanik PDP u NS RS.

Ognjen Bodiroga, poslanik SDS, pozvao je sve svoje kolege da ne glasaju za ovaj zakon, dok Nebojša Vukanović, poslanik Liste za pravdu i red, smatra da se radi o zakonu koji je u stvari progon istine.

Pogledajte više