OTVORENI PETNAESTI “DANI HARMONIKE”: Festival u Ugljeviku okupio učesnike iz 20 zemalja

Vladimir Mitrić 29. 04. 2023. u 09:09

PETNAESTI Međunarodni festival “Dani harmonike” Bijeljina – Ugljevik" svečano je otvoren sinoć u Ugljeviku koncertom prošlogodišnjih laureata.

foto v mitrić

Profesor harmonike Slaviša Perić u ime organizatora rekao je da je ovogodišnji festival okupio 150 učesnika iz 20 zemalja.

- Ovogodišnji festval poseban je po tome, jer je ovo uvertira 76 Svetskog kupa harmonike koji će se održati ove godine u septembru u Bijeljini i Ugljeviku. Prvi u istoriji na našim prostorima kao najprestižnija manifestacija,najveća smotra harmonikaša je velika čast za nas kao organizatore - rekao je Perić.

Takmičenje, kaže Perić se održava od najmlađih do studentskih kategorija.

- U okviru takkmičenja imamo i izbora predstavnika BiH za finale Svjetskog kupa, a osim takmičenja festival sadrži i master klasove poznatih svetskih pedagoga ali i koncerte najpriznatijih svetskih umetnika harmonike - rekao je Perić.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić otvorio je 15 Međunarodni festival “Dani harmonike” i pozdravio sve učesnike i takmičere te im poželeo dobrodošlicu u ovu podmajevičku opštinu. Na svečanom otvaranju u Centru za kulturu "Filip Višnjić" nastupio j Jurij Šiškin, Artjom Nižnik, Radu Ratoi i Aleksej Murza, koji je prošlogodišnji laureat festivala. Napriznatiji svetski izvođač akademske harmonike Rus Jurij Šikin predsedava žirijem, a sinoć je održao koncert.

- Ovogodišnji festival se razlikuje od prethodnih jer je ovo početak Svetskog kupa harmonike. Želim da to svi ojete i dožive a posebno učesnici ovog festivala - rekao je Šiškin.

On je dodao da je festival u rangu Svetskog  kupa harmonike, jer takmičare ocenjuje žiri koji je poznat širom sveta.

Organizatori Festivala su Muzička škola “Kornelije Stanković” i Udruženje umetnika “Artist”.

Pogledajte više