OBELEŽEN DAN NESTALIH SRBA SARAJEVA I SARAJEVSKO-ROMANIJSKE REGIJE Pre 20 godina porodice dale DNK, od kada čekaju ostatke najmilijih

M. REGOJE 25. 04. 2023. u 08:00

ORGANIZACIJA porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije je polaganjem venaca u Velikom parku u Sarajevu i na spomen-kosturnici u Miljevićima obeležila Dan nestalih lica srpske nacionalnosti sa tog područja.

Mariana Regoje

Predsednik te organizacije Milka Kokot rekla je da se i dalje traga za 186 nestalih u Sarajevu, dok se na području Sarajevsko-romanijske regije traga za ukupno 221 nestalom osobom.

- Posmrtni ostaci 396 osoba su u spomen-kosturnici u Miljevićima, a u poslednjih mesec dana pronađeni su oni koji su ekshumirani 1998, ali su sada samo došli nalazi DNK - rekla je ona.

Kokotova je istakla da je proces traženja nestalih Srba spor i loš, te da ona još uvek traga za ocem i bratom.

Prema njenim rečima, sve porodice nestalih u Srpskoj su pre 20 godina dale DNK, od kada se čeka na pronalazak njihovih najmilijih, ali se još ništa ne realizuje.

Isidora Graorac, predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS, istakla je da je nezadovoljna time da su članovi porodica nestalih pod policijskom pratnjom sprovedeni do Velikog parka gde su ubijeni rezervisti JNA, navodeći da su takve stvari nepotrebne, naročito kada predsednici drugih država slobodno dolaze i odlikuju jedinice koje su počinile zločine nad Srbima.

OPTUŽENI NA SLOBODI

DAN nestalih Srba na području Sarajevsko-romanijske regije obeležava se 22. aprila, kada su 1992. ubijena osmorica pripadnika nekadašnje JNA. Ubijeni su Milivoje Lalović, Đorđe Bjelica, Zoran Marković, Dragomir Đerić, Stevan Đokanović, Vlajko Golubović, Nedeljko Vujičić i Miladin Vukmanović.

Za njihovo ubistvo optuženi su komandant SJ MUP tzv. RBiH Dragan Vikić, Jusufa Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, ali ih je Sud BiH krajem prošle godine oslobodio optužbi.

Ona se zbog toga pita kako onda da se očekuje da sutra ovo mesto obeleži spomen-pločom ili spomenikom.

Predsednik Organizacije za traženje poginulih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac kaže da su nezadovoljni radom institucija na nivou BiH koje nisu učinile ni minimum onoga što bi trebale kako bi se pronašle nestale osobe.

Nevenka Đokanović, supruga nestalog rezerviste Stevana Đokanovića, navela je da su posle ubistva u Velikom parku do porodice stilaze razne informacije, ali da nikada nisu pronađeni njegovi posmrtni ostaci.

Đokanovićeva je dodala da je od osam ubijenih u ovoj grupi nađen samo Nedeljko Vujičić u Visokom.

Jela Lalović, sestra rezerviste JNA Vlajka Golubovića koji je ubijen u sarajevskom Velikom parku rekla je da je i dalje poražavajuće to što posle 31 godine i dalje nemaju konkretnu informaciju gde se nalaze posmrtni ostaci ubijenih vojnika JNA.

- Za taj zločin niko nije osuđen, svi mirno šetaju, a mi barem da možemo naći posmrtne ostatke da sahranimo i da to bude neki vid olakšanja - rekla je ona.

Pogledajte više