RIBLJA ČORBA, I VOŽNJA FIJAKERIMA... Pretpraznično druženje Semberaca

Vladimir Mitrić 16. 04. 2023. u 09:40

AKTIVISTI Mesne zajednice Velika Obarska, Andrija Spasojević u ime mesne boračke organizacije, i Borko Simić, predsednik konjičkog kluba "Vranac" organizovali su vaskršnje druženje meštana Velike Obarske i susednih semberskih sela. Stari fijakeri, konji vrani, kotlići sa ribljom čorbom i stari harmonikaš Nikola-sve na jednom mestu, da se, kako kažu, mozak malo odmori i čovek malo izmakne od svakodnevice.

fotom V Mitrić

- Ovo je prva manifestacija ove vrste,i potrudićemo se, da preraste u tradicionalno,vaskršnje druženje komšija,kaže Borko Simić. Njive su nas zarobile,pa smo se otuđili jedni od drugih,vidimo se na sahranama,pa makar, kad je "crveno slovo" u kalendaru da se sastanemo i prozborimo po koju.

Na ovom druženju, organizovano je i takmičenje u spremanju posnih jela, riblje čorbe i ribljeg paprikaša.I dok se u desetak kotlića krčka čorba,a kuvari dodaju "tajne" začine, stari ljubitelji muzike "na uvce" uživali su u svirci Nikole harmonikaša.

-Tradicija obeležavanje Božića i Vaskrsa u Velikoj Obarskoj duga je decenijama,kaže Andrija Spasojević. Mi smo tu,da kao organizatori budemo dobri domaćini, id a dočekamo što više naših komšija iz Batkovića, Crnjelova, Dvorova, Broca... Obarska je poznata i po jedinom seoskom vašaru u Semberiji koji je "preživeo"i koji na Ognjenu Mariju, seosku slavu Velike Obarske, okupi po nekoliko hiljada posetilaca, kaže Andrija Spasojević.

B.MILOŠEVIĆ

Pogledajte više