OBELEŽENA 31. GODINA OD OSNIVANJE DRUGE LAKE PEŠADIJSKE BRIGADE: Pobednici u ratu, gubitnici u miru

D.Curać 11. 04. 2023. u 12:43

U SELU Luke kod Nevesinja obeležena je 31. godina od osnivanja Druge lake pešadijske brigade - Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske.

D. Curać

Ova jedinica formirana je polovinom aprila 1992. godine. Imala je zonu odgovornosti dužu od 70 kilometara, na severozapadnom delu Hercegovine, prema Konjicu, a život za odbranu Srpske dalo je 211 boraca i 109 civila, a više od 400 boraca je bilo ranjeno.

Danas nakon 31 godine nekadašnji pripadnici te jedinice, među njima i Snježan Glogovac koji se sa 16 godina pridružio komšijama, došli su u Luke da se pomole za sve nastradale saborce, ali i da skrenu pažnju na težak položaj demobilisanih boraca.

- Samo želim da odam počast poginulim borcima. Želim da se zahvalim boračkoj organizaciji kao borac koja mi je pomogla i moju porodicu da izgradim kuću u Nevesinju. Bio sam najmlađi u toj jedinici, ostao sam da branim svoje ognjište, a i sutra bi to učinio. Demobilisani borci zaslužuju veću pažnju od svih institucija - istakao je Glogovac.

I KONjIČANI BI SPOMENIK

SPOMENIK u Lukama kod Nevesinja podignut je 2017. godine, a želja Konjičana koji su se okupili ove godine je da isti spomenik izgrade i u svom kraju, kako bi imali gde da zapale sveću kada dođu u mesta gde su nekada živeli.

Posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma, odbranjeni deo teritorije pripao je FBiH, a preživeli Konjičani i meštani srpskih sela napustili su vekovna ognjišta i raselili se po celom svetu. Drago Glogovac, danas živi u Višegradu, a kako kažu u ratu su pobedili ali u miru izgubili.

- Dejtonski mirovni sporazum nama je teže pao nego sva ratišta koja smo obišli. Odbranili smo svoja ognjišta i jednim potpisom morali smo sve napustiti i raseliti se po čitavom svetu. Svake godine okupljamo se ovde u Lukama da odamo počast onima koji su život dali za Republiku Srpsku i podsetimo se na ta teška vremena - naglasio je Drago Glogovac.

Siniša Šipovac, predsednik BO Nevesinje, takođe, je bio pripadnik ove hrabre jedinice.

- Ova brigada bukvalno je iznikla iz naroda, iz nevolje. Nažalost, ti Srbi koji su izbegli iz Konjica su prošli najstravičnija dešavanja koja su se mogla desiti u proteklom ratu. Uspeli su da odbrane svoje domove, svoju zemlju ali su na kraju ostali bez svega toga nakon "Dejtona" i danas žive po celom svetu - kaže Šipovac.

Pogledajte više