BRZA VOŽNJA LANI UGASILA 100 ŽIVOTA Na putevima u Srpskoj neprilagođenom brzinom građani srljaju u smrt

Milena Grubor 05. 04. 2023. u 07:10

LOŠI putevi u kombinaciji sa nepredvidivim vremenom i ljudskim faktorima odneli su brojne žrtve u Republici Srpskoj.

Foto: Srna

Tako je prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, tokom prošle godine zabeleženo 9.894 saobraćajnih nezgoda, u kojima je život izgubilo 100 osoba.

- Od ukupnog broja 1,1 odsto ili 117 saobraćajnih nezgoda je uzrokovano faktorom puta - poručili su iz resornog ministarstva.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja RS Mladen Petrović ističe da su putevi Srpske u skladu sa pravilnikom o proveri puteva sa aspekta BS (RSI).

- Provere sprovode lica sa licencama koje izdaje nadležna agencija. Problem, međutim, predstavlja to što se ne sprovede realizacija preporuke iz tih izveštaja - istakao je Petrović za "Novosti".

IZGRADNjA MAGISTRALNOG PUTA

MINISTAR saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović izjavio je nedavno da bi uskoro trebalo da bude rešen problem izgradnje magistralnog puta Brod na Drini - Foča - Hum - Šćepan Polje.

Čubrilović je rekao da postoji dobra volja potencijalnih investitora da u ovoj godini potpišu ugovore sa definisanim rokovima izgradnje tog puta i sigurnim izvorom finansiranja.

Prema statističkim podacima, najveći broj saobraćajnih nezgoda na putevima u Srpskoj dešava se zbog prebrze vožnje, potom zbog vožnje pod uticajem alkohola, i korišćenja psihoaktivnih supstanci.

- Loše stanje puta kao uzrok saobraćajne nesreće nalazi se tek na sedmom mestu sa zanemarivim doprinosom. Većim poštovanjem postavljene saobraćajne signalizacije i ograničenja brzine, uticalo bi se na bezbednost saobraćaja, jer je neprilagođena brzina najveći uzročnik saobraćajnih nesreća - kazali su iz "Puteva RS" za "Novosti".

Oni su dodali da ulažu maksimalne napore da kroz redovno održavanje putne mreže, magistralnih i regionalnih puteva, saobraćajnice održavaju na zadovoljavajućem nivou potrebnom za bezbednu vožnju.

Pogledajte više