ZABELELO SE I OKO SVETINJE: Sneg kod Manastira Tavna, zadužbine Nemanjića - Monaštvo staro, padavine nema ko da čisti

Vladimir Mitrić 04. 04. 2023. u 20:49

SNEG je oko Manastira Tavna, srednjevekovne zadužbine Nemanjića, kod Ugljevika i Bijeljine, napadao, sada, uoči Vaskrsa, kao da je Božić, koji je, opet, bio ove godine bez snega.

foto V Mitrić

Manastir, sva njegova zdanja, pomoćne zgrade i imanje su pod snegom, kao i svi prilazni putevi. Monahinje na čelu sa igumanijom Martom, stare su, u proseku, više od 80 godina. Čišćenje puteva zavisi od putara. Kad dođu i stignu.

Slična je starosna struktura i u većini ovdašnjih domaćinstava, pa nema više moba kad sneg napada ili, zapadne, kako vole da kažu ovdašnji ljudi, koji su rasli uz popularnu pesmu "Snijeg pade, drumi zapadoše".

- Kada sam pre više od 40 leta došao u Tavnu sve je vrilo od mladosti -priča arhimandrit Lazar Kršić, duhovnik te svetinje. - Kad ovako napada, mladi, za tren oka, izađu iz kuća i sneg očiste.Ako se neko zaglavi, tu su uvek bili da priskoče u pomoć. Ovako sneg donosi idilu, ali i neku čudnu tišinu, jer ga većina ljudi gleda skoro nemoćno iz kuća, čekajući da spadne. A, sad mu nije bilo vreme i dosta će biti nevolja sa voćem, posebno ako usledi i mraz.

Pogledajte više