IMOVINA SRPSKE CRVENA LINIJA OKO KOJE NEMA PREGOVORA: Sastanak vladajuće koalicije RS u Banjaluci

S. MIŠLjENOVIĆ 01. 04. 2023. u 06:00

O IMOVINI Republike Srpske se ne može razgovarati. To je pitanje rešeno Dejtonskim sporazumom.

Vladajuca koalicija RS foto SRNA

Oni koji su se "uvalili" u ovo blato neka se sada spasavaju. Mi ćemo reagovati adekvatno na bilo kakve mere protiv Republike Srpske, poručio je Milorad Dodik, predsednik Srpske nakon sastanka vladajuće koalicije u Banjaluci.

- Pitanje imovine RS regulisano je Ustavom i tu nema daljih razgovara. Naše pitanje je kako vratiti nadležnosti koje su oduzete Srpskoj, a pripadaju nam po Dejtonskom sporazumu - rekao je Dodik i dodao da jedinu mogućnost u BiH vidi ako se vratimo izvornom "Dejtonu".

Predsednik Narodne partije Srpske, Darko Banjac, poručio je da je imovina Srpske poslednja linija odbrane i da ju je potrebno zaštititi odlukama Narodne skupštine i Vlade RS, jer joj po "Dejtonu" i Ustavu pripada i ne može biti oduzeta.

- Ukoliko vidimo da deo međunarodne zajednice kreće u tom pravcu to znači da oni žele da izbace Republiku Srpsku iz BiH. Mi nemamo ništa protiv, mi ćemo krenuti svojim putem - rekao je Banjac.

Nenad Stevandić, lider US i predsednik Narodne skupštine RS, kaže da pitanje imovine ostaje kako je i do sada bilo i da dobija informacije da krivicu za ovakvu situaciju snosi Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR).

PRIVREDA STABILNA NIJE U KRIZI

LIDER SNSD Milorad Dodik izjavio je da Srpska nije u krizi i izvršava sve svoje obaveze.

- Republika Srpska ostvaruje dobre rezultate. Pokrivenost uvoza izvozom se zadržala na nivou iz januara kada je bila 94 odsto, a sada je 92 odsto - naglasio je Dodik.

- Zato i treba da je OHR reši, jer je to pitanje 2009. godine regulisano kada je rečeno da imovina pripada entitetima. Napad na imovinu je napad na Republiku Srpsku. Kriza je stvorena veštački - rekao je Stevandić.

Upitan da li bi se pred Narodnom skupštinom mogla naći odluka oko ambasadora sa kojima se raskidaju odnosi, a što je donela Vlada Republike Srpske, Stevandić je poručio da se o tome još nije raspravljalo.

Zamenik predsednika DEMOS-a, Spomenka Stevanović, istakla je da na primeru imenovine danas imamo pokušaje iz FBiH i dela međunarodne zajednice da se uruši ustavno-pravni poredak na štetu RS.

Inače, predstavnici vladajuće koalicije su poručili i da Srpska ide u izmene Krivičnog zakonika RS, a predsednik Dodik je pozvao sve zainteresovane da učestvuju u javnoj raspravi.

- Treba iskoristiti 60 dana javne rasprave kako bi se pokazalo da je Srpska demokratsko društvo - dodao je Dodik.

Predsednik US potvrdio je da će u skupštinsku proceduru uskoro zakon o NVO, i da kreće javna rasprava o izmenama Krivičnog zakonika Srpske.

- Uskoro ćemo raspisati javni poziv, da pozovemo vas i vaše urednike da napravimo okrugli sto, da razgovaramo o tom zakonu. Siguran sam da niko neće imati isključive stavove - istakao je Stevandić.

Pogledajte više