DODIK NE ODUSTAJE OD KVALIFIKOVANJA NVO KAO "STRANIH AGENATA" RS neće pokolebati nikakvi pritisci po ovom pitanju

Novosti Onlajn

30. 03. 2023. u 17:08

VLASTI Republike Srpske su najavile da će organizacije finansirane spolja biti označene kao „agenti stranog uticaja”, što je izazvalo uznemirenost među predstavnicima nevladinog sektora u Banjaluci i onima iz Evropske unije.

Miloarad Dodik, Foto SRNA

Međutim, zvaničnici tog entiteta tvrde da ih u toj nameri neće pokolebati nikakvi pritisci. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će biti donet zakon o nevladinim organizacijama i istakao da to neće moći da zaustave stranci, pa ni sama EU.

Vlada RS utvrdila je nedavno Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, a Dodik je podsetio da je RS to pokušala 2018. godine, ali je od toga odustala nakon intervencija iz EU. Tvrdi da sada neće biti tako.

- Intervencije su ranije bile snažne. Sada to ne može da zaustavi EU, vidim da su oni uputili neke komentare povodom naših aktivnosti, a takav isti zakon oni prave za EU - ističe Dodik.

On kaže da se dvostruki standardi vide i u stavu Vašingtona. Oni su doneli takav zakon 1938. godine, popravljali ga tri puta, ali kažu da ne preporučuju drugim zemljama da ga usvajaju.

- Donećemo taj zakon, kao i onaj koji se odnosi na klevetu i uvrede, biće održane javne rasprave, verujem da će svi da se uključe, čućemo sve stavove i pokušati da usaglasimo najbolje prakse vezano za te zakone - istakao je Dodik.

Ministar pravde RS Miloš Bukejlović uverava da je cilj zakona,  koji bi uskoro trebalo da bude pred poslanicima Skupštine RS,  kontrola redovnog poslovanja, sprečavanje zloupotreba i uvođenje godišnjeg inspekcijskog nadzora u nevladine organizacije.  Predviđa se i javnost rada, kontrola finansijskih tokova i poslovnih knjiga i podnošenje finansijskih izveštaja.

- Određeno je i da organizacije polugodišnje ili godišnje Ministarstvu pravde prikažu svoje finansijske tokove, to jest iznos koji im je doznačen, uz naznaku uplatioca, kao i način na koji su ta sredstva utrošena, ali se uvodi i mogućnost vanredne kontrole - pojasnio je Miloš Bukejlović za Radio-televiziju RS. Poslanici iz vladajućeg bloka u Skupštini RS tvrde da zakon treba da obezbedi veću transparentnost u vezi s izvorom finansiranja, te navode kako dobar deo organizacija opravdano dobija novac iz drugih država.

Opozicionari ne veruju u dobre namere vlasti. Podsećaju da neke organizacije već objavljuju javno sve detalje o projektima, uključujući i iznose koje dobijaju. O rešenjima koje predlažu vlasti odrediće se naknadno, ali načelno nemaju primedbe na propise da NVO o poslovanju obaveste i Vladu RS.

BONUS VIDEO: SRPSKA RUKA SPASA BOSNI - Vučić stigao u Sarajevo da uruči vakcine protiv kovida

(Politika)

Pogledajte više