BOŠNJACI SE NAORUŽAVAJU: U Federaciji BiH u porastu izdavanje odobrenja za oružja, a u Srpskoj u padu

S. MIŠLjENOVIĆ 29. 03. 2023. u 07:00

NABAVKA naoružanja od strane građana Bosne i Hercegovine je u značajnom porastu, ali to se pre svega odnosi na Federaciju, gde je za prošlu godinu za oko 20 odsto povećan broj izdatih odobrenja za nabavku oružja. Istovremeno, u Republici Srpskoj je taj broj smanjen za oko šest odsto u odnosu na godinu ranije.

Foto Ilustracija Shuterstock

Prema zvaničnim podacima MUP FBiH i MUP RS za prošlu godinu, u BiH je ukupno izdato oko 14.000 odobrenja za nabavku oružja - u Federaciji 10.000, a u Srpskoj oko 4.000 dozvola.

Lani je u Federaciji izdato oko 1.800 više odobrenja za nabavku oružja nego godinu ranije. S druge strane, fizičkim i pravnim licima koja ispunjavaju uslove u Srpskoj, u 2022. izdata su 3.933 odobrenja za nabavku oružja, što je manje za 5,4 odsto.

Takođe, iz MUP RS navode da je izdato i 278 dozvola za nošenje oružja za ličnu bezbednost, što je manje za 27 odsto nego godinu dana ranije, kao i 36 odobrenja za držanje oružja, to je manje za 18,2 odsto nego u 2021. godini.

Slobodan Župljanin, dekan banjalučkog Fakulteta za bezbednost, kaže za "Novosti" da, kada se analiziraju podaci o nabavci naoružanja za fizička lica u BiH, vidi se veliki nesrazmer.

- Jasno se vidi da Bošnjaci nabavljaju mnogo više oružja nego Srbi i to govori o pristupu za eventualne moguće buduće događaje. Treba postaviti ozbiljno pitanje nadležnima u koju svrhu i zašto se nabavlja ovoliko naoružanje u Federaciji BiH za građane - kaže Župljanin.

REGISTROVANO 320.000 KOMADA

PREMA podacima koje je prikupilo i obradio Koordinacijski odbor za malo oružje i lako naoružanje BiH, na području BiH je zakonski registrovano oko 320.000 komada različitog oružja. Od toga je nešto više od 195.000 komada u posedu osoba koje žive u Federaciji.

Prema njegovim rečima, ovolika "navala" na oružje od strane građana Federacije BiH može biti i posledica poruka političara iz Sarajeva koji su u više navrata poručivali da je potrebno za "ne daj bože".

- Možemo prihvatiti činjenicu da postoje i lovačka udruženja čiji članovi kupuju oružje, ali isto tako treba znati da danas postoje i automatska i poluautomatska lovačka oružja koja mogu biti zloupotrebljena - ističe Župljanin.

ORUŽANI LISTOVI

U FEDERACIJI BiH je u porastu i broj izdatih oružanih listova za fizička lica. Podaci pokazuju da je lani izdat 11.151 oružni list, što je za 1.730 više u odnosu na 2021. godinu.

Prema njegovim rečima, ovakvi podaci nisu slučajni i na njih imaju uticaj poruke iz političkih krugova Sarajeva, gde se već u više navrata moglo čuti da BiH mora povećati proizvodnju oružja za domaće potrebe i za izvoz, a sve je to upakovano, kako kaže Župljanin, u priču "za ne daj bože da se nešto desi u BiH".

- Neprihvatljive su takve poruke političara iz FBiH, jer očigledno prema zvaničnim podacima dovode do toga da se građani sada naoružavaju do zuba. Kontrola nabavke oružja, i kome ono ide u ruke, mora biti strožija. U BiH se ne sme dopustiti da bilo ko od tri konstitutivna naroda, zbog velike količine naoružanja može sutra da ugrozi bezbednost ostalih građana - ističe Župljanin.

Pogledajte više