U BANJALUCI OŠTEĆENI AUTOMOBILI NOVINARA: Novi napadni na pripadnike "sedme sile" u RS

S. MIŠLjENOVIĆ 10. 03. 2023. u 07:30

Automobili novinara portala "Srpskainfo" i dnevnog lista "EuroBlic" Nikole Morače i urednika portala "Buka" Aleksandra Trifunovića, oštećeni u Banjaluci. Radi se o njihovim privatnim vozilima koji su bili parkirani ispred zgrada u kojima žive, te dva službena vozilu "Buke".

Nikola Morača novinar foto SM

Zanimljivo je da se radi o velikom parkingu na kojem se nalazilo na desetine automobila, a oštećena su samo vozila novinara. U pitanju su duboke ogrebotine. Tako je na Moračinom "golfu" na haubi izgrebano duplo "v". Na Trifunovićevim vozilima ucrtani su određeni simboli, kao i muški ud. Celi slučaj prijavljen je policiji i izvršen je uviđaj.

Ovaj napad na imovinu novinara u Banjaluci došao je nakon novinarskih protesta zbog policijskog i tužilačkog ponašanja prema Morači, koji je zbog odbijanja da otkrije izvor informacije teksta o silovanju osumnjičen za krivično delo povreda tajnosti postupka. U okviru te istrage od Morače je oduzet mobilni telefon koji je deponovan banjalučki sud. Takođe novinarska zajednica se protivi i izmenama Krivičnog zakonika RS kojim klevet i uvreda postaju krivično delo i uvede se drakonske kazne za novinare i medije koje idu do 100.000 maraka!

Nikola Morača kaže za Novosti da je poruka jasna.

- Očigledno je napadač sebi dao oduška i nije mario ni za kamere koje su ga snimale. Očekujem od policije da ovaj slučaj uzme kao prioritet, rekao je Morača.

Urednik portala "Buka" Aleksandar Trifunović posle vandalskog napada, u kojem mu je oštećen automobil rekao je da je na ovaj način poslata poruka da treba da se brinu za svoju bezbednost.

- Ovo je vid uznemiravanja, i nama je dato do znanja da zna gde živimo. Poslata je poruka da se zabrinemo za bezbednost. Oštećena su takva da se vidi bes", rekao je Trifunović.

Banjalučka policija oglasila se nakon napada na imovinu novinara "Srpskainfo" i "EuroBlica" Nikole Morače i urednika "Buke" Aleksandra Trifunovića, navodeći da preduzimaju sve mjere i radnje na otkrivanju izvršioca i rasvetljavanju celog slučaja.

U PU Banjaluka navode da je slučaj kvalifikovan kao krivično delo oštećenje i oduzimanje tuđe stvari.

- PU Banjaluka jutros je u 8.55 časova A.T. prijavio da su na parkingu u Banjaluci oštećena četiri vozila. Na lice mesta izašli su policijski službenici koji su potvrdili navode prijave, navode u PU Banjaluka.

Dodaju da je na licu mesta izvršen uviđaj.

- Tom prilikom je utvrđeno da je nepoznati izvršilac ili više njih upotrebom oštrog predmeta načinio oštećenja na vozilima "Renault" i "Toyota", vlasništvo pravnog lica, automobilu "Range Rover" vlasništvo A.T. i autoombilu "Folcvagen" vlasništvo lica N.M. iz Banjaluke. Sve mjere i radnje se preduzimaju pod nadžorom dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, rekla je portparol PU Banjaluka Milana Stojanović.

Pogledajte više