“O ČOVEKU, ZA ČOVEKA” KAO ZNAK POŠTOVANJA: U Centru SŠ Trebinje manifestacija u čast pesnikinje Desanke Makismović

D.Curać 01. 03. 2023. u 17:02

CENTAR srednjih škola Trebinje organizovao je manifestaciju u čast pesnikinje Desanke Maksimović pod nazivom "O čoveku, za čoveka", podsećanje na zbirku pesama "Tražim pomilovanje", čovekoljubivu lirsku diskusiju sa Dušanovim zakonikom.

D. Curać

Kako navode u toj obrazovnoj ustanovi, ovom manfestacijom obeležena su dva značajna datuma 21. februar dan maternjeg jezika, kao i 15. februar - 30 godina od kada nas je napustila jedna od najvećih srpskih i jugoslovenskih pesnikinja Desanka Maksimović.

- Svaki put kada se organizuje nešto u čast Desanke Maksimović to prerasta u nešto više, to preraste u jedno ogromno poštovanje prema svim vrednostima kojima nas ona uči. Moramo je shvatiti kao jednu zadužbinu ne samo poezije već i zadužbinu srpskog jezika, velikog i visokog ljudskog morala, zadužbinu vere i čovekoljublja. Mi smo odlučili da izdvojimo zbirku "Tražim pomilovanje", da predstavimo lirsku diskusiju između Desanke Maksimović i cara Dušana - rekla je Valentina Sušić, profesor srpskog jezika CSŠ Trebinje.

Ivana Mandeganja, učenica 4. razreda ekonomske škole, igrala je ulogu Desanke Maksimović, koja je kako je rekla omiljena pesnikinja.

- Meni je posebno zadovoljstvo da ja predstavljam Desanku Makismović jer mi je ona omiljna pesnikinja iz detinjstva i pronalazim se u njenom radu - rekla je Ivana Mandeganja.

AKTIVNOSTI

DIREKTOR Centra srednjih škola Nedeljka Ilijić istakla je da je ova obrazovna ustanova ovom manifestacijom u stvari potvrdila svoj širok spektar ljubavi prema radu.

- Naši učenici su veoma aktivni, a svim kulturnim manifestacijama rado se odazivaju. Predstavom "O čoveku, za čoveka" spojili smo dane maternjeg jezika i obeležavanje smrti naše čuvene pesnikinje - istakla je Nedeljka Ilijić.

U ulozi Cara Dušana uživao je učenik 4. razreda ekonomske škole Boris Glušac, koji je istakao celu ekipu koja je radila na pripremi omaža velikoj pesnikinji.

- Veliko je zadovoljstvo biti deo ove fantastične ekipe. Dosta truda smo uložili da bude odlično i lepo veče, a ja tumačim lik cara Dušana, jednu ljudsku gromadu, veliku istorijsku ličnost - istakao je Glušac.

Pogledajte više