I VAJBER LISTINGOM DOKAZUJU OPTUŽNICU: U Banjaluci počelo suđenje za aferu " Korona ugovori"

S. MIŠLjENOVIĆ 06. 02. 2023. u 22:35

SUŠTINA inkriminacije u predmetu Branislava Zeljkovića i ostalih nije u kršenju procedura u postupku javnih nabavki, koje su više nego očigledne, nego u koruptivnom ponašanju nekadašnjeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS i drugih optuženih.

Branislav Zeljković / Foto D. Pozderović

To je, na početku suđenja Zeljkoviću i ostalima u afera " Korona ugovori" u Okružnom sudu u Banjaluci rekla republički javni tužilac Sanja Tadić Stojisavljević.

Cene medicinske opreme koje je u vreme korona virusa nabavljao Institut za javno zdravstvo (IZJZ) RS enormno su uvećane, a tadašnji v. d. IZJZ RS Branislav Zeljković, koji je optužen zbog tih nabavki u pandemijskom periodu, svoju odbranu je svodio na to da nije znao šta se dešavalo u Institutu, kojim je rukovodio.

Tužilaštvo je navelo da su cene maski uvećavane za više od 1.500 odsto. Tužilac je izjavila da će tokom postupka dokazati da su optuženi radili u dogovoru, što će dokazivati izjavama svedoka, ali i forenzičkim veštačenjem listinga optuženih iz "Vibera" i drugih aplikacija.

Osim Zeljkovića, koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita, optuženi su još i direktor firme "Prokontrol" Slavko Bojić, bivši direktor "Sineks laboratorije" Sani Crljić, direktor agencije "Travel for fun" Saša Marković i direktor "Promedinga" Dragan Dubravac.

- Zeljković je kao predstavnik javne institucije bio dužan da racionalno koristi javna sredstva. Ovde se radilo o enormnom uvećanju cena, a odbrana Zeljkovića se branila neznanjem, odnosno da "nije znao" šta se dešavalo u Institutu po pitanju javnih nabavki - rekla je Tadić Stojisavljević i dodala da je Vlada RS doznačila 15 miliona KM Institutu, ali da ta sredstva nisu korišćena racionalno i ekonomično.

ODUZETI IMOVINSKU KORIST

SANjA Tadić Stojisavljević od suda je zatražila i da se optuženih oduzme imovinska korist stečena krivičnim delom. I to od Zeljkovića 335.000 KM, od Bojića 241.000 KM, Crljića 28.700 KM i Markovića 578.000 KM. Zatražila je i da se Zeljkoviću izrekne desetogodišnja zabrana vršenja poziva, odnosno da mu se zabrani da u tom periodu obavlja bilo kakvu funkciju državnog službenika.

Navela je da će dokazati da je, po uputstvima Bojića, Dubravac nabavio 85.000 KM, koje je svedok Biljana Amidžić morala da odnese nepoznatom čoveku u crnom automobilu, kako bi poslovi između Instituta, "Prokontrola" i "Promedinga" bili realizovani.

- Krucijalan je i iskaz optuženog Markovića, u kojem je potvrdio koruptivni dogovor, a kredibilnost tog iskaza potvrdiće i drugi svedoci - rekla je Tadić Stojisavljević.

Inače, u optužnici se navodi da je Marković više od 20 puta nosio mito Zeljkoviću, koji mu je predavao u prostorijama političke partije US, čiji je Zeljković član. Odbrana je prigovarala njenom uvodnom izlaganju, navodeći da je to završna reč u kojoj se iznosi ocena dokaza, ali je sud te prigovoro odbio.

Pogledajte više