U JEZERU NAŠLI ZLATO! Na toj lokaciji utvrđena visoka koncentracija i do 27,5 grama po toni

S. Mišljenović

06. 02. 2023. u 07:45

NA području opštine Jezero, na tri lokacije, pronađeno je zlato, vest je koja je odjeknula širom regiona.

Foto Privatna arhiva

Na lokacijama gde je otkriveno nalazište zlata, koncentracije tog plemenitog metala idu i do neverovatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara, što je neuobičajeno visoka koncentracija i za svetski poznate rudnike zlata, kaže za "Novosti" Miloš Bošnjaković, prvi čovek kompanije koja radi istraživanja u Jezeru.

Bošnjaković dodaje da je sada glavno pitanje hoće li Vlada RS prepoznati ovaj razvojni potencijal za Republiku Srpsku. On ističe da su svi uzorci ispitani u akreditovanoj laboratoriji i nakon tih otkrića može se sa sigurnošću reći da postoji veoma visok potencijal za nastavak istraživanja.

- Geološka istraživanja na području opštine Jezero dala su rezultate koji se već u ovom trenutku, u ranoj fazi ispitivanja, mogu sa sigurnošću smatrati jednim od najboljih na području cele BiH i Balkana - poručio je Bošnjaković.

O pronalasku zlata u opštini Jezero oglasila se i načelnica Snežana Ružičić, koja kaže da je pozitivna vest da je na njihovoj teritoriji pronađeno zlato, ali da pre bilo kakve priče o eventualnoj eksploataciji, treba sačekati konačne rezultate geološkog istraživanja, a nakon toga i studijske procene od strane struke i naravno sud građana o toj temi.

Foto Privatna arhiva

Miloš Bošnjaković

- Stručnjaci su rekli da to može biti prosperitet za mesto ako se radi o rudi koja je opravdana u smislu mogućih eksploatacija. Geološka istraživanja mogu da pokažu koncentraciju tog metala, ali je upitno da li može biti ekspolatisana - kaže Ružičićeva.

Vest o pronalsku zlata u opštni Jezero stigla je i do Vladimira Malbašića, prof. Rudarskog fakulteta Prijedor i šefa katedre za površinsku eksploataciju. On kaže da od završtka rata regionalna i državna istraživanja ne postoje i da ta ispitivanja sada rade investitori o svom trošku.

- Ako je već takvo stanje na terenu, onda bi trebalo dati šansu investitorima, kad već to država ne radi. Važno je da se u tome pronađe i interes države. Rizik istraživanja postoji, ali nema logike da se to stopira ili opstruiše, jer bez istraživanja nikada nećemo saznati šta ima na našem području od metala i koliku korist može od toga imati RS - kaže prof. Malbaša.

Esad Salčin, pomoćnik ministra energetike i rudarstva RS kaže da u tom ministarstvu čekaju zvaničan dokument oko istraživanja u Jezeru koji su investitori obavezni da pošalju.

- Sa aspekta geologije dobra je vest da su na nekoliko lokacija potvrđeni sadržaji zlata, a da li će tu biti neko ležište dokazaće dodatna istraživanja - kaže Salčin.

PRIJEDORSKI I SREBRENIČKI KRAJ

ESAD Salčin navodi da, kada su u pitanju metalične mineralne sirovine na području Srpske, postoji nekoliko lokaliteta gde imaju značajna ležišta.

- Tu spadaju prijedorski i srebrenički kraj. Takođe, gde god se pojave metali bakra, olova ili cinka tu je za očekivati da se pojave i zlato i srebro - ističe Salčin.

Pogledajte više