SARAJEVO OPET KOČI CENTRALU "BUK BIJELA": Nastavljeno blokiranje izgradnje kapitalnog energetskog projekta za Srpsku kod Foče

S. MIŠLjENOVIĆ

24. 01. 2023. u 06:40

SKORO dve godine traje opstrukcija političkog Sarajeva prema projektu izgradnje HE "Buk Bijela" kod Foče i na sve načine pokušavaju da blokiraju taj kapitalan projekat Republike Srpske i Srbije.

Budući izgled HE "Buk Bijela", Foto ERS

Nakon što su politički lobisti iz Sarajeva preko Ustavnog suda BiH pokušali da ospore tu odluku, pravdajući je da Srpska ne može dati koncesiju, jer to može samo Bosna i Hercegovina, sad je Ustavni sud BiH zatražio od Tužilaštva da ispita rad Zajedničke komisije za koncesije BiH.

Odluka Ustavnog suda BiH je došla nakon što su dobili zaključak Komisije u kojem se objašnjava da nema nijednog razloga kojim se može osporiti davanje koncesije od strane Srpske.

Milomir Amović, predsedavajući Komisije, kaže za "Novosti" da je Komisija uradila sve što je bilo u njenoj moći pored konstantne opstrukcije jednog bošnjačkog člana koji nije hteo da dolazi na sednice i učestvuje u odlučivanju.

- Nakon što je mesecima trajala opstrukcija od strane bošnjačkog člana Komisije, šest ostalih članova je usaglasilo zaključak koji smo uputili Ustavnom sudu BiH. Nismo mogli odneti zvaničnu odluku, jer nije bilo kvoruma, pa smo išli sa zaključkom - pojasnio je Amović.

Za uključivanje Tužilaštva BiH u čitavu priču, kaže da je to nastavak maltretiranja članova Komisije i dodaje da će se odazvati pozivu Tužilaštva i pojasniti situaciju.

- Ljudi koji su želeli da učestvu u radu Komisije posao su radili odgovorno i korektno i to ću reći i u Tužilaštvu - poručio je Amović.

Denis Šulić, član Odbora za privredu NS RS, kaže da je HE "Buk Bijela" jedan od kapitalnih projekata Srpske iz oblasti energetike i veoma bitan za budžet RS.

- Iz političkog Sarajeva konstantno traju pritisci da projekti koji su važni za RS opstruišu na sve načine. Tu se ne biraju sredstva - smatra Šulić.

Ustavni sud BiH, Foto Ustavni sud

On kaže da se nada da će u političkom Sarajevu, ipak, biti dovoljno sluha da shvate da moraju da razgovaraju oko projekata koji su važni za Srpsku i Federaciju BiH.

- Sarajevo nikako da shvati da bez obzira na opstrukcije i pritiske, Srpska neće odustati od važnih infrastrukturnih projekata koji garantuju bolji život građana u Srpskoj - poručio je Šulić.

Od kada su Srpska i Srbija najavile gradnju tri HE - "Buk Bijela", "Foča" i "Paunci", vredne oko 500 miliona evra, iz Sarajava stižu osporavanja, tvrdeći da je imovina vlasništvo države, a ne entiteta i da koncesiju treba dati BiH.

Milomir Amović, Foto AVAZ

NIČU NASELjE I UPRAVNA ZGRADA

NA gradilištu HE "Buk Bijela" završavaju se naselje za više od 400 radnika koji će biti angažovani na ovom projektu, upravna zgrada i prateća infrastruktura. Rok za izgradnju hidrocentrale je četiri godine.

KAMEN TEMELjAC

KAMEN temeljac za HE "Buk Bijela" je postavljen u maju 2021, a odmah je usledila i apelacija 24 poslanika bošnjačkih partija u Parlamentu BiH u prošlom sazivu, kojim se osporava ta koncesija.

Pogledajte više