ORIĆEVI MUSLIMANI IZ SREBRENICE CIVILE UBIJALI SNAJPERIMA: Most prema Srbiji bio pod stalnom vatrom - 30 godina od zločina u Skelanima

Novosti online 16. 01. 2023. u 18:34

U SKELANIMA kod Srebrenice danas je obeleženo 30 godina od ubistva 69 meštana ovog naselja koje su pobile muslimanske jedinice iz Srebrenice 16. januara 1993. godine.

Foto: Printskrin

Ranjeno je 165 meštana. Od 30 zarobljenih polovina nije preživela mučenja u srebreničkim logorima, a njih četvoro još se vode kao nestali.

Most preko kojeg se civilno stanovništvo jedino moglo prebaciti i pobeći u Srbiju u Bajinu Baštu bio je pod stalnom snajperskom vatrom, pa je u pokušaju bekstva, na mostu i u njegovoj blizini nastradalo najviše civila.

Na skelanskom mostu smrti ubijeni su mnogi u zasedi. Najmlađa žrtva bio je petogodišnji Aleksandar Dimitrijević, a njegov brat Radislav imao je 12 godina. Da li su oni bili legitimni vojni cilj - pita majka ova dva ubijena ali nikad zaboravljena dečaka.

Strašno je bilo tog dana, priseća se Zdravko Živanović koji je ranjen, u Skelane je iz nekoliko pravaca iz Srebrenice upalo oko 2.500 pripadnika muslimanskih oružanih formacija.

- Nismo imali kuda. Borili smo se koliko smo mogli - istakao je Zdravko Živanović iz Skelana.

Branimir Kojić iz Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila opštine Srebrenica istakao je da je narod pobijen samo zato što je bio pravoslavni.

- Neka je na čast onome ko ćuti jer su i deca ubijana, a mi svi znamo ko ih je ubio, svi su upleteni i tužilaštvo koje ne procesuira - poručio je Mladen Grujičić načelnik opštine Srebrenica.

Dok je Republike Srpske i njenih institucija, zločin u Skelanima neće biti zaboravljen, a srpski narod nikada neće prestati tražiti pravdu - poručeno je danas u Skelanima.

- Da omladinu vaspitavamo da nikoga ne mrzi, ali da znaju za ove poginule - poručio je Boško Tomić izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH.

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Petko Rankić rekao je da Srpska nikada neće odustati od borbe za istinu i pravdu kada je reč o zločinima koje su pripadinci takozvane Armije BiH počinile nad Srbima u Skelanima kod Srebrenice, a za koje niko nije odgovarao.

- Ako ovozemaljski sud ne kazni zločince, oni neće pobeći od Božjeg suda i kazne - rekao je Rankić.

Danas su se kod Centralnog spomen obeležja okupili mnogobrojni članovi porodica poginulih, delegacije i prijetelji položivši vence na mestu gde je isklesano 305 imena, stradalih u Skelanima od 92. do 95. godine.

Nastavljajući etničko čišćenje srednjeg Podrinja, jake muslimanske snage od nekoliko hiljada vojnika iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, napale su u zoru 16. januara 1993. godine srpska sela oko Skelana.

Za ovaj zločin nakon 30 godina niko nije procesuiran.

(RTRS)

BONUS VIDEO: Ovo je hotel u kom su napadnuta srpska deca u Sarajevu

Pogledajte više