OD MRVICA DO HEROJA: Ispovest roditelja prevremeno rođene dece sa područja Grada Istočnog Sarajeva

M. Regoje

26. 12. 2022. u 09:11

TRUDNOĆA je, za mnoge žene, najlepši period života, satkan od iščekivanja jedinstvenog trenutka kada će se dogoditi čudo, dok je za druge duga i neizvesna borba za dečji, a neretko i sopstveni život.

Foto Privatna arhiva

Žana Babić, članica Udruženja roditelja prevremeno rođene dece "Mrvice" iz Istočnog Sarajeva, majka je heroine Emilije, kaže da život zaista piše romane.

- Te 2019. sam saznala da sam trudna. Trudnoća je tekla uredno, bez ikakvih tegoba- govori Žana.

Osećala je neopisivu sreću, međutim, problemi uskoro počinju.

- Najpre sam dobila visok pritisak i počela da otičem.Konačna dijagnoza je bila preeklampsija i hitno odlazim u Banjaluku - nastavlja Žana.

Tamo je hitno porađaju carskim rezom 24. novembra, a jedna Emilija je čvrsto odlučila da bude glavni junak jedne priče.

Moja beba, nastavlja Žana, imala je 1.490 grama i mogla je stati na dlan.

Foto Privatna arhiva

Emilija Babić

- Tako sićušna i bespomoćna, bila je priključena na aparate, a njeno nejako telo prekrivale su igle. Želela sam da je zagrlim i šapnem da se ne boji, a mogla sam samo da stojim pored nje i molim se Bogu danam je sačuva - priseća se ona.

Trećeg dana po Emilijinom rođenju, lekari saopštavaju da nalazi nisu u redu i da je vraćaju na odeljenje intenzivne nege, gde provodi 40 dana. Davali su joj male šanse, ali Emilija je odlučila da živi. Napunila je nedavno tri godine i zdrava je devojčica.

Nikolina Cerovina za trudnoću je saznala u novembru 2019, i njen sin Despot se neizmerno radovao sestri.

- Drugog juna, u 33. nedelji, pre spavanja sam pročitala članak o Svetom caru Konstantinu i carici Jeleni, koji su se praznovali sutradan, 3. juna. U toku noći sam prokrvarila, a dijagnoza je bilaabrupcija, pucanje posteljice. Bila sam životno ugrožena - govori Nikolina.

Foto Privatna arhiva

Jelena Cerovina

I tada kreće borba za život deteta.

- Devojčica je rođena carskim rezom i imala je 2.175 grama - nastavlja ona.

Nakon spoznaje da je na svet donela bebu na veliki praznik, odlučila je da joj nadene ime Jelena.

- Jelena je po rođenju prestala da diše, tri minuta je bila bez vazduha i imala je krvarenje na mozgu, pa je prebačena u bolnicu na Jezeru, u Sarajevu. Zbog pandemije posete su bile zabranjene pa smo iz bolnice dobijali šture informacije. Prvi put smo je videli tek 15. juna - nastavlja Nikolina.

Nakon mesec dana počela je da napreduje, pa danas prati razvoj svojih vršnjaka i brata, i nema zdravstvenih tegoba.

 

POTREBNA VEĆA PODRŠKA ZA MAJKE

ŽANA i Nikolina za kraj našeg razgovora složile su se da bi pomoći podrška majkama trebalo da bude veća i da jedinu podršku imaju od udruženja "Mrvice" iz Istočnog Sarajeva.

- Zahvaljujući zalaganju udruženja "Mrvice", majkama je jednom sedmično omogućena poseta psihologa, koja je neophodna, jer su majke u tom periodu psihički razorene - kažu naše sagovornice.

Pogledajte više