VODOSTAJI REKA U SRPSKOJ OPADAJU: Situacija i dalje teška, utvrđuje se nastala šteta

Tanjug 14. 12. 2022. u 10:55

VODOSTAJI reka u poplavljenim opštinama Republike Srpske i FBiH su u laganom opadanju, ali je situacija i dalje teška, posebno zbog prouzrokovane štete.

Foto: SRNA

Načelnik Novog Grada Miroslav Drljača kaže da su reke Una i Sana imale visoki vodostaj i da je došlo do izlivanja.

- Utvrđujemo štete i oštećenja na lokalnim putevima, danas ćemo izaći na teren da vidimo štete na objektima i da krenemo da saniramo i refundiramo štetu koja je napravljena - kaže Drljača.

Načelnik Kozarske Dubice Radenko Reljić rekao je da je stanje u toj opštini stabilno i objašnjava da poplave nisu pretile iz reka već od obilnih padavina na planinama i vode koja se slivala.

- Poplavljeno je nekih 40 kuća. Ljudi nisu zapamtili ovolike poplave. Uradili smo evakuaciju ljudi. Količina padavina je prevazišla naše kapacitete. Već u jutarnjim satima smo proglasili kraj vanredne situacije. Vode RS smo kontaktirali i sve institucije, privatne i javne firme, i uspeli smo da izvučemo vodu iz poplavljenih objekata - rekao je.

Istakao je da je Vlada Republike Srpske odobrila oko 750.000 KM da bi se obezbedili od prolećnih odrona, kao i da se radi na popisu štete na usevima i objektima.

I u Sanskom Mostu je bilo teško stanje u noći sa subote na nedelju, grad je bio ugrožen od reke Sane.

- Bujična poplava je za sat vremena dostigla maksimalan nivo i preko 30 domaćinstava je poplavljeno. Tu su i poljoprivredni objekti i komisije danas idu u obilazak građana da bi se napravio detaljan izveštaj kako bismo tražili pomoć viših nivoa vlasti - rekao je načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović.

Aleksandar Pašić, portparol opštine Kostajnica, kaže da se situacija stabilizovala i istakao je da su ove nedelje sanirane utvrde napravljene još 2014. godine.

- Sada nam je poplavljeno oko desetak domaćinstava i utvrđuju se štete - naveo je Pašić.

Pogledajte više