AKO BUDE TREBALO MENJAĆEMO I USTAV! Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske za „Novosti“

S. Mišljenović

10. 12. 2022. u 07:33

ZBOG neustavnih odluka iz Sarajeva na štetu Republike Srpske bićemo primorani da menjamo zakonodavstvo, pa čak i Ustav RS kako bismo zaštitili naše nadležnosti koje garantuje Dejtonski sporazum.

Foto D. Gavrić

Nećemo ništa van toga, za razliku od Federacije BiH, koja želi sve ono što im po "Dejtonu" ne pripada, kaže u intervjuu za "Novosti" Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine RS.

*Kako konkretno zaštititi interese Srpske?

- Ne možemo dozvoliti da je RS diskriminisana u pravima i razvoju, i to nametnutim rešenjima visokih predstavnika. Ustavni sud BiH sa strancima je takođe neprihvatljiv. To se mora menjati. Sve krize u BiH proizvode stranci i visoki predstavnici, oni ne dopuštaju da se narodi pomire. Bošnjacima bude ambiciju da zavladaju BiH, a Srbe pokušavaju da ponize, što stvara dodatne frustracije. Zalažem se za bolje odnose Srba i Bošnjaka.

*Šta mislite pod boljim odnosima?

- Najvažnije je, koliko to god nekom zvučalo čudno, u Srpskoj izgraditi dobar balans između Srba i Bošnjaka. To će biti velika dobit i značiće mirnu situaciju. Uradiću sve da do toga dođe. Što se tiče odnosa sa hrvatskim narodom, mislim da je predsednik Dodik to dobro izbalansirao i tu postoji neka vrsta odbrane od unitarizma, a to nažalost ne prepoznaje opozicija.

*U toku je proces formiranja vlasti na svim nivoima?

- Imamo priliku da izbalansiramo i popravimo odnose između svih naroda u BiH, kao i sa Srbijom i Hrvatskom. Imamo priliku da uđemo u Otvoreni Balkan i da se zahvalimo predsedniku Srbije Aleksdandru Vučiću što nas je pozvao. Ovo će podići privredu u celoj BiH. Svaki privredni razvoj smanjuje političku tenziju. Najveći projekat političara jeste da spreče da niko ne uvodi Srbe, Bošnjake i Hrvate u nove sukobe.

Foto D. Gavrić

*CIK se uključio u izbor srpskihdelegata u Domu naroda?

- Izborni proces se mora vratiti u nadležnost Srpske. Pitanje reorganizacije CIK zavisiće od bošnjačkih i hrvatskih političkih opcija. CIK je zakomplikovao izbor srpskih delegata u Dom naroda PBiH i sad svemu odlučuje Sud BiH.

*Zašto CIK radi protiv Srpske?

- Očigledno je da se CIK okrenuo politici i diskriminaciji RS i Srba. Čak su usporili proces potvrđivanja delegata Veća naroda RS, iako nije bilo nikakvih prigovora. Ovo opet usporava formiranje Vlade. CIK je sve vreme od izbora pravio krize. I ovo sa rezultatima za Predsednika RS je bilo izazivanje krize.

*Sednice Narodne skupštine sve više liče na rijaliti?

- Opozicija je bila najglasnija u protekle četiri godine kad je Skupština u pitanju, pa je opet izgubila na izborima. Postoje glasovi koji dobijate na ogorčenje i nažalost glasovi koji se dobijaju na rijaliti i psovanje. Opozicija mora shvatiti da se galamom ne pobeđuje na izborima.

TRIVIĆEVA MINISTAR

NENAD Stevandić, koji je i predsednik Ujedinjene Srpske, kaže da su na održanim izborima ostvarili za 50 odsto bolji rezultat nego četiri godine ranije.

- Imaćemo jedno ministarsko mesto u Vladi i ministar će biti Natalija Trivić. Tako je odlučila partija - poručio je Stevandić.

Pogledajte više