GRAĐANI MUKU MUČE SA DEPRESIJOM: Upotreba lekova za smirenje u Republici Srpskoj poslednjih meseci u porastu

N. LAZUKIĆ

06. 12. 2022. u 10:43

KONZUMACIJA lekova za smirenje u Srpskoj je povećana u proteklim mesecima, a na Klinici za psihijatriju UKC RS zbrinjavaju se pacijenti od tri do 90 godina starosti, potvrđuju lekari.

Banjalučka Klinika za psihijatriju, Foto "Fejsbuk"

Dobrila Todorović, specijalista psihijatrije iz Centra za zaštitu mentalnog zdravlja Banjaluka, kaže da iako postoji opravdana upotreba tih lekova, postoje i oni nesavesni građani koji uzimaju lekove za smirenje na svoju ruku.

- Ljudi čudnim načinima dolaze do medikamenata za smirenje, uzimaju ih po svom nahođenju što dovodi do stvaranja zavisnosti i smanjivanja efikasnosti dejstva lekova - kaže Todorovićeva i dodaje da se lekovi za smirenje najčešće propisuju kod stresnih stanja, straha, panike, napetosti, teskobe i nesanice.

S obzirom na povećanu stopu samoubistava u poslednjih nekoliko meseci, evidentno je da postoji potreba za stručnom pomoći.

- Na više nivoa se mora delovati kako bismo razvili svest o bitnosti psihičkog zdravlja i o potrebi da se na vreme traži pomoć psihijatra kod postojanja tegoba. Bitna je i uloga porodice, prijatelja, radnog okruženja jer sve to utiče na mentalno zdravlje - rekla je Todorovićeva.

Načelnica Klinike za psihijatriju, prof. dr Nera Zivlak Radulović kaže da UKC RS, odnosno Klinika za psihijatriju, broji 100 bolničkih kapaciteta.

- Primaju se pacijenti svih uzrasta, deca od tri godine, a imali smo pacijenta i sa 90 godina. Svaka kriza koja je sa sobom nosila povećane životne i mentalne napore, nosi i povećanje broja pacijenata iz određenih kategorija, ali najviše akutnih stresnih reakcija, poremećaja prilagođavanja i depresije - izjavila je Zivlak Radulović za "Novosti".

ZA MEDIKAMENTE 22,5 MILIONA

STATISTIKA Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH pokazuje da su u 2021. iz grupe antidepresiva, finansijski najveći udeo su imali "escitalopram", "sertraline" i "paroksetin". Iz grupe anksiolitika najveći promet je imao "bromazepam", a iz grupe hipnotika i sedativa "zolpidem". Uvezeno je i proizvedeno lekova za smirenje u ukupnoj vrednosti oko 22,6 miliona KM.

Pogledajte više