ISTORIJA U STRIPU: U Nevesinju održano umetničko veče ovdašnjeg pesnika i crtača Bratića

D. CURAĆ

22. 11. 2022. u 06:21

JOVAN Bratić, pesnik i strip-umetnik iz Nevesinja, u svom gradu je priredio Veče stripa, u okviru koga je promovisao svoj novi strip "Barut i sablja".

Izložba novog stripa, Foto "fejsbuk"

Njegovo najnovije delo predstavlja svojevrsnu antologiju radova na temu nacionalne istorije srpskog naroda pod tuđinskom vlašću.

- Novi album sadrži ranije objavljene naslove "Nevesinjska puška", "Bitka na Vučijem dolu", "Vožd Karađorđe" i tri kraće istorijske epizode "Mališa", Krv na ognjištu" i "Jakovljeva smrt. Moji junaci i događaji koje prikazuje nisu izmišljeni nego stvarni. Cilj je bio da skrenem pažnju na epohalne stranice istorije vezane za naš narod - rekao je Bratić.

Autor smatra i da teme poput Prvog srpskog ustanka i Nevesinjske puške u ranijem periodu nisu bile dovoljno zastupljene.

- Na neki način mi je satisfakcija što sam svojim radom bar malo zatalasao i popularisao teme iz srpske istorije koje su dugo i neopravdano bile predate zaboravu.

Teme ovog strip albuma opisuju težak život i borbu našeg naroda u raljama Otomanske imperije, kao i period Prvog svetskog rata, koji predstavlja teško i bolno istorijsko poglavlje koje su pojedini narodi, a među njima ponajviše srpski, osetili duboko na svojoj koži, gde su ostali urezani ožiljci i traume na kolektivnoj svesti kroz neuništivi san o slobodi - dodao je Bratić.

Književni i muzički stvaralac Goran Duka rekao je da Nevesinje treba da bude počastvovano što ima tako kompletnog strip autora kao što je Bratić.

- "Barut i sablja" je zbirka ilustrovanih priča značajna ne samo za ljubitelje stripa nego zbog svoje obrazovne komponente važan vizuelni dokument koji nedostaje u udžbenicima - kaže Duka.

Na Večeri stripa bio je i Goran Lojpur, crtač stripa i odličan poznavalac devete umetnosti.

POSTAVKA NAREDNIH MESEC DANA

U GALERIJI Doma kulture otvorena je izložba strip radova Jovana Bratića i Gorana Lojpura. Na 17 izložbenih panoa prikazani su isečci iz zajedničkog albuma "Tetovirani oblaci" i nove zbirke stripova "Barut i sablja". Izložba će biti otvorena u narednih mesec dana.

Pogledajte više