ODGOVOR BANJALUKE NA OPSTRUKCIJE KAPITALNIH INVESTICIJA: Dodik - Blokiraćemo i projekate Sarajeva

S. Mišljenović

18. 11. 2022. u 08:21

REPUBLIKA Srpska više neće podržavati kapitalne investicije u Federaciji BiH dok ne budu odblokirani projekti RS koji su zaustavljeni bez ikakvog zakonskog i ustavnog osnova, već samo voljom političkog Sarajeva.

Budući izgled HE "Buk Bijela", Foto EP RS

Takav odgovor Banjaluke na stalna saplitanja najavljuje predsednik RS Milorad Dodik, koji je ukazao da Srpska dosad nije blokirala nijedan projekat u Federaciji BiH:

- Ovakva praksa se više neće tolerisati. Potrebno je da se radi u skladu sa propisima i Ustavom i da se daju dozvole koje se uredno traže. Ukoliko ne date, doći će vreme da nećemo ni tražiti od vas. Nemojte da se mešate u unutrašnje stvari Republike Srpske - upozorava Dodik.

Među glavnim projektima Srpske koje opstruira Sarajevo su izgradnja HE "Buk Bijela", aerodroma u Trebinju i konekcija koja se tiče gasa iz Srbije preko Drine, koji je mogao davno da bude gotov, a stoji već sedam godina. Dodik je zato upitao i zašto da Srpska bude u BiH i zašto da se gubi vreme:

- Imamo mogućnost da povučemo dve milijarde evra investicija i čekamo da se neko odobrovolji, a kada sam pitao nekoliko puta članove Predsedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića zašto - oni ćute. A onda je u jednom trenutku Džaferović rekao da nema potrebe da objašnjava i da je to njegov stav.

Foto: RTRS

Milorad Dodik

Da Republika Srpska ima gde da udari Sarajevo i uzvrati udarac istom merom kako to rade bošnjački političari, pokazuje podatak da je ukupna vrednost javnih investicija u ovom entitetu za period 2023-2025. čak 17,6 milijardi maraka.

Sanja Vulić, poslanik SNSD u Parlamentu BiH, kaže za "Novosti" da Sarajevo ima kompleks od Republike Srpske, i da je to više nego očigledno:

- Nisu sposobni da od nekadašnje prestonici naprave velelepni grad, pa na sve načine ugnjetavaju pozitivnu politiku Srpske. Ne dozvoljavaju gradnju aerodroma u Trebinju, ni gradnju hidroelektrana. Zamislite kakvu štetu će građani trpeti ukoliko se ne odobri predlog Ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica. Ugovor je dobio odobrenje Saveta ministara, ali neće proći u Parlamentu i Predsedništvu. Ako političko Sarajevo želi politiku "oko za oko, zub za zub" - imaće je.

Ilija Tamindžija, član Odbora za privredu Narodne skupštine RS, kaže da ne može da shvati one bošnjačke političare koji toliko pričaju da vole BiH, a u isto vreme su protiv ključnih razvojnih projekata. On ističe da interes tih struktura treba da bude što više investicija u Srpskoj, jer korist od njih ima i BiH pri raspodeli PDV. A dokle idu u blokadama, kako ističe, pokazuje i primer zaustavljanja hidroenergetskog projekta "Gornji horizont", od kojeg će korist imati i opština Čapljina u Federaciji BiH.

NE OČEKUJTE APLAUZE

DODIK je podsetio da u Ustavu piše da Srpska ima nadležnosti za izgradnju HE "Buk Bijela", za izgradnju aerodroma, gasovoda, termoelektrana na gas.

- BiH se ne zadužuje, ne izvodi radove, ništa od toga ne radi, a samo tamo gde je malo prisutna pravi ogromne probleme i mi treba da tome aplaudiramo. E, nema više aplauza, niti će ih biti - poručio je Dodik.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više