ISPLIVALE TAJNE BILEĆKOG JEZERA: Velika suša uticala na nivo vode u najvećoj veštačkoj akumulaciji na Balkanu

D. CURAĆ

17. 11. 2022. u 07:45

PO drugi put u poslednjih pet godina usled velike suše voda se znatno povukla iz Bilećkog jezera usled čega su isplivale tajne najveće veštačke akumulacije na Balkanu.

Foto D. Curać

Pre više od pola veka voda je potopila pet bilećkih sela zbog izgradnje brane Grančarevo, a ovih dana ponovo su na površini uspomene na potopljena sela koja su bila smeštena u dolini reke Trebišnjice. Isplivavaju kuće, kolibe, čatrnje, ograde, sve ono što su vekovima sticali vredni domaćini u selima Panik, Orah, Čepelica, Zadublje i Miruše. Zajedno sa selima, voda je potopila i spomenike prošlosti: groblja, puteve i crkve. Među njima je i manastir Kosijerevo, kao i mnogi kulturno-istorijski spomenici.

Ta 1967. godine bila je istorijska za Hercegovinu kada je napravljena brana Grančarevo u sistemu "Hidrolektrana na Trebišnjici", preduzeća koje je stub razvoja tog dela Srpske.

Ipak, ove godine hidrologija im ne ide naruku pa je usled suše obustavljena proizvodnja električne energije.

- Reč je o izrazito sušnoj godini, koju će HET prebroditi i poslovati pozitivno na kraju godine. Suša je tolika da su padavine u slivnom sistemu HET-a u ovoj godini iznosile oko 40 odsto od višegodišnjeg proseka - naveli su u HET-u.

Voda se povukla iz Bilećkog jezera, Foto D. Curać

A sela u tom delu Hercegovine sve do izgradnje brane brojala su oko 1.200 stanovnika koji su ostali bez svojih domova i koji su se u najvećem broju odselili u Bileću i Trebinje.

Oni koji su tada bili maloletni, a danas ljudi u poznim godinama, sada kada su ponovo isplivale slike iz prošlosti prisećaju su nekadašnjeg života. Svoj kraj opisiju kao najplodniji u tom delu Hercegovine s obzirom na to da su im imanja bila uz reku Trebišnjicu, ali ističu da su pre pola veka po tamošnjim njivama, livadama i poljanama gospodarila krda krava i stada ovaca.

Koliko se povuklo jezero najbolje pokazuje prizor, da se do jedinog ostrva i crkve na njemu sada dolazi pešice. Ovakve slike bile su i 2017. godine.

HERCEGOVAČKO MORE

BILEĆKO jezero je najveća akumulacija na Balkanu pa ga svi zovu "hercegovačko more".

Umesto njiva i stoke danas tu plivaju somovi kapitalci i ostale vrste riba. Riblje bogatstvo mu je nemerljivo pa tu dolaze ribolovci iz celog sveta.

Pogledajte više