APSOLVENT UBEDLJIVO NAJMLAĐI POSLANIK: Đorđe Vučinić iz Trebinja, sa svoje 23 godine, sešće u skupštinsku klupu NS Srpske

D. CURAĆ /S. MIŠLjENOVIĆ

20. 10. 2022. u 09:20

TREBINjAC Đorđe Vučinić, po svemu sudeći, sa svoje 23 godine postaće najmlađi poslanik u istoriji Narodne skupštine Republike Srpske. Ovaj izuzetno uspešan mladić, apsolvent na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, kao deo tima Liste "Za pravdu i red - Nebojša Vukanović" osvojio je oko 1.000 glasova u Hercegovini, što nije bilo dovoljno za direktan mandat, ali zahvaljajući kompenzacionom mandatu sešće u poslaničke klupe.

Foto Privatna arhiva

Vučiniću ovo nije prvi put da se upisuje u političku istoriju. Pre dve godine postao je najmlađi odbornik u Skupštini grada Trebinja.

- Iskreno, kada sam se pre dve godine kandidovao nisam se nadao da ću postati odbornik, a pogotovo da ću dve godine kasnije postati i najmlađi poslanik u istoriji NS. Pre svega, tu moram da se zahvalim Vukanoviću na ukazanom poverenju i svima onima koji su prepoznali naš rad - rekao je Vučinić za "Novosti".

Tako je za dve godine Vučinić napravio veliki skok u svojoj političkoj karijeri.

- Trudiću se da se čuje glas običnog čoveka, borba za pravdu i red, otvaranje svih gorućih tema. Boriću se i protiv lažnog patriotizma, koji je ništa drugo nego zavesa za kriminal i korupciju - istakao je Vučinić.

Sednica NS Srpske (Denis Šulić, Draško Stanivuković, Aleksandar Glavaš ) , Foto D. Pozderović/ Argument, A. Čavić, DNS

Politikom se, kaže, počeo baviti sa ciljem da kada završi fakultet svoj život nastavi u Trebinju, jer nema lepše zemlje od Hercegovine i Srpske. Ono što ga je posebno motivisalo bilo je što je većina njegovih vršnjaka svoj životni put videla negde drugo.

- Video sam da su mladi uglavnom apolitični, da ih boli nepravda, ali da nisu spremni da to sami ispravljuju. Upravo to mi je bio motiv jer niko ne zna bolje od nas samih šta je to što nam smeta i kako poboljšati naš položaj - dodao je Vučinić.

Kao pozitivan primer mladih i odlučnih Vučinić navodi kandidate Liste "Za pravdu i red".

- Našu listu čine uglavnom mladi ljudi do 30 godina. Tu nema rivaliteta, svi smo različiti, ali na istom putu. Obišli smo svaki kutak Hercegovine i predstavili ono što planiramo i to je bilo prepoznato - rekao je Vučinić.

STANIVUKOVIĆ, GLAVAŠ, ŠULIĆ...

DRAŠKO Stanivuković (PDP), gradonačelnik Banjaluke, bio je do ovog saziva najmlađi narodni poslanik. Seo je u skupštinsku klupu posle izbora 2018. sa 25 godina. Među najmlađe poslanike se ubraja i Denis Šulić (SNSD), aktuelni potpredsednik NS RS, a na prošlim izborima dobio je mandat sa 26 godina.

Aleksandar Glavaš (DNS), takođe je iz ekipe mlađih poslanika. On je osvojio mandat u NS RS sa 28 godina. Davor Šešić (SDS) je 2014. dobio mandat sa 29 godina, a ove godine kao kandidat SP nije prošao.

PESNIK

Đorđe Vučinić prvi put pobrao je simpatije brojnih Trebinjaca sa 16 godina, kada se prvi put pojavio u medijima i to kao učenik Gimnazije. Veliku popularnost stekao je među tinejdžerima iz Hercegovine pišući stihove po narudžbi zaljubljenih parova zbog čega mu je "Fejsbuk" bio zatrpan molbama za ljubavni stih.
Nikog nije odbio, i sve je to radio besplatno.

Pogledajte više