SVI VRTIĆI U ŠTRAJKU! Protest radnika banjalučkog centra za predškolsko vaspitanje

N. Bunić

13. 10. 2022. u 10:21

RADNICI javnih vrtića u Banjaluci stupaju u generalni štrajk narednog četvrtka, 20. oktobra, jer nadležni nisu ispunili njihove zahteve za povećanje plata.

Centar za predškolsko vaspitanje, Foto Kapital

Ovo je rekla predsednik Sindikalne organizacije Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci Snježana Markić Stojaković i pri tome navela da će štrajk trajati sve do ispunjenja njihovih zahteva.

- Tražimo da se poveća plata za 50 maraka svim zaposlenima, kako je obećano ranije, a nije realizovano. Drugi zahtev je zaključivanje kolektivnog ugovora čime bi se kroz izmenu koeficijenata plate dodatno povećale - kazala je ona.

Stojakovićeva je navela da je sindikat uputio gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću zahtev za hitan sastanak, koji očekuju već danas.

- Imamo najniže plate od svih budžetskih korisnika u gradu - rekla je Stojakovićeva.

Predsednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske Dragan Gnjatić rekao je da Sindikat podržava borbu radnika Centra i da imaju njihovu punu podršku.

Predstavnici sindikata naglasili su da imaju punu podršku roditelja, te da će kao i do sada dati sve od sebe da deca imaju sve ono što zaslužuju u vrtićima.

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je da je Gradska uprava Banjaluka predvidela povećanje plate radnicima Centra za predškolsko obrazovanje.

- Grad je dao inicijativu i saglasnosti i uradio sve što je do nas, te je prava adresa Skupština grada - rekao je Kresojević.

Naredna sednica Skupštine grada Banjaluka na kojoj bi se raspravljalo o rebalansu budžeta, i povećanju plata radnicima ovog Centra zakazana je za 25. oktobar.

ZAPOSLENO 430 OSOBA

U CENTRU za predškolsko vaspitanje u Banjaluci trenutno je zaposleno 430 osoba, sa prosečnom platom od 1.100 KM, koja se kako navode, nije povećavala 17 godina.

Pogledajte više