SRBI JOŠ NA NIVOU STATISTIČKE GREŠKE: Šta su pokazali nedavni izbori za Kantonalne skupštine i parlament Federacije BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 10. 2022. u 06:20

PROTEKLI opšti izbori u BiH su pokazali da Srbi u Federaciji na nivou statističke greške! Najbolji dokaz za to je broj glasova koji su dobili srpski predstavnici u Kantonu 10, gde su opštine Drvar, Grahovo i Glamoč i gde su oni većina.

Foto SRNA

U te tri opštine na izbore je izašlo oko 5.000 Srba, oko 2.000 manje nego pre četiri godine.

U pomenutom kantonu Srbi su dobili četiri poslanika za Kantonalnu skupštinu, i oni su bili na listama Srpske napredne stranke i Srpskog nacionalnog pokreta i to su jedine dve političke opcije u Federaciji koje imaju podršku stranaka iz Srpske. Uz to imali su i podršku SNSD iz RS.

Tako će iz Kantonalne skupštine u Klubu Srba Doma naroda Parlamenta FBiH u sledeće četiri godine sediti Goran Broćeta i Nikola Materić, delegati iz SNSD, Duško Radun, kandidat SNS FBiH i Dragana Damjanović SNP.

Oni su izabrani glasovima srpskog naroda u Federaciji BiH. Ostalih 19 Srba u Domu naroda PFBiH popuniće predstavnici srpske nacionalnosti koji su bili na listama SDA, DF, SDP, HDZ BiH, Naše stranke i izabrani su glasovima Bošnjaka i Hrvata. Tako će se ponoviti situacija, kao i posle svakih posleratnih izbora, da se Klub Srba u Domu naroda FBiH popunjava kadrovima stranaka sa sedištem u Sarajevu ili Mostaru, a ne iz stranaka sa sedištem u RS ili u Federaciji.

- Kada govorimo o Federaciji BiH, Srba jedino ima u Kantonu 10, dok u ostalim kantonima to je minimalan broj i oni ne mogu da prođu ispred stranaka sa sedištem u Sarajevu.

Jedino Srbi mogu da računaju na glasove u Drvaru, Grahovu i Glamoču i to je činjenica - kaže za "Novosti" Duško Radun, predsednik SNS FBiH i delegat u Domu naroda PBiH.

Nažalost, kako kaže Radun, ovi izbori su pokazali i da je sve manje Srba u Kantonu 10 i da narod odlazi jer vlast u Federaciji i kantonu nema sluha da pomogne to područje.

Područje opštine Drvar, Foto S. Mišljenović

Goran Broćeta, delegat SNSD u Domu naroda FBiH, kaže da srpski narod u Federaciji neće imati koristi ukoliko se nešto ne promeni i da bi samo legitimni Srbi mogli da ga predstavljaju u Domu naroda.

- Svedoci smo kako je u prošlom mandatu konstituisan Klub Srba kada se odlukom CIK BiH popunjavao, a ni tada nismo uspeli da izaberemo potpredsednika Doma naroda, potpredsednika Federacije, a Vlada je bila u tehničkom mandatu - naveo je Broćeta.

Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, kaže da od predratnih 542.000 Srba, sada na području Federacije živi manje od 40.000.

- Bošnjačka politika u ratu, a gde su Srbi proterani sa vekovnih ognjišta, sada se pokazuje na terenu, jer Srba praktično nema - kaže Radanović.

Duško Radun, Foto javnaraspravaba

U DOMU NARODA VEĆI BROJ DELEGATA

KRISTIJAN Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg ne priznaje RS, nametnuo je izmene izbornog zakona kojima je povećao broj delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH sa 17 na 23. Šmitove izmene su došle kao rešenje da se spreči blokada formiranja vlasti i gde bi ukoliko ne bude 11 potrebnih ruku iz nekog od klubova da se podrži imenovanje, ta cifra biti smanjena na sedam ili četiri dok se ta odluka ne usvoji.

Pogledajte više