"SRPSKA NIJE SPECIJALAN SLUČAJ": Odbaciti antiustavno delovanje Bundestaga, jasan je Dodik

Tanjug

13. 09. 2022. u 16:21

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je sutrašnja sednica NSRS prilika da poslanici odbace rezoluciju nemačkog Bundestaga i antiustavno mešanje te zemlje u BiH.

Foto: V. Tripić/Profimedia/ilustracija

Dodik kaže da će posebna sednica biti i prilika da Srpska pošalje jasnu poruku da će oštro reagovati na, kako je kazao, "podmukli plan o ukidanju dejtonske strukture BiH".

- Verujem da narod u Republici Srpskoj i posle predstojećih opštih izbora neće dozvoliti da vlast, ko god je bude formirao, bude podeljena već jedinstvena i da je to obaveza, a ne moj hir - naveo je Dodik u Banjaluci, prenela je Srna.

Smatra da je to ozbiljan odgovor na, kako je kazao, neozbiljnu politiku nemačkog Bundestaga.

- Uvek imam obavezu na Predsedništvu BiH da, kada osetim da sam preglasan, i kada to nije u interesu Republike Srpske, potegnem vitalni nacionalni interes i da to uputim u Narodnu skupštinu Republike Srpske -  naveo je Dodik.

Želi, kazao je, da se NSRS afirmiše kao mesto odluka, a ne da to bude Predsedništvo BiH.

Ukazujući na važnost sutrašnje posebne sednice NSRS, Dodik je istakao da bez opozicije ne može biti uskraćen agreman novom nemačkom ambasadoru u BiH.

Foto: Srna

 

- Važno je da narod vidi ko to želi. Videćemo ko će otići, ko neće glasati - kazao je Dodik i naglasio da Nemačka jeste velika i moćna zemlja, ali da, kako je kazao, "to ne znači da se moramo klanjati svakom ko pokušava da nas napravi manje vrednim".

- Nemačka politika se posle odlaska bivšeg kancelara Angele Merkel poptuno promenila i postala je u BiH promuslimanska i pokušava da redizajnira politički sistem BiH putem rezolucije koju su usvojili u Bundestagu u kojoj se traži da se BiH organizuje bez entiteta. To je udarac na naše vitalne interese", istakao je Dodik.

Upitao je šta će specijalni predstavnik Vlade Nemačke u BiH, ako postoji ambasador.

- O čemu se ovde radi? Mi nismo specijalni slučaj. Za njih jesmo, ali nismo ih zvali da dođu, kazao je srpski član Predsedništva BiH i najavio da će na sutrašnjoj posebnoj sednici NSRS objasniti dodatne razloge za svoju odluku.

- Pretpostaviti je da novi ambasador Nemačke u BiH sprovodi politiku Bundestaga. Nema nijedne zemlje čiji je ambasador, koji ovde dođe, slobodan strelac. On striktno poštuje naloge svojih vlasti, a sadašnja vlast u Nemačkoj zajedno sa zelenim i drugim je rekla da ovde treba napraviti redizajn u korist muslimana i Srpska je protiv toga", kazao je.

Prema njegovim rečima, ako opozicija u Srpskoj to dozvoli, onda ima dil sa njima ili ništa ne razume.

NSRS će sutra na posebnoj sednici razmatrati predlog odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju odluke o davanju agremana ambasadoru Nemačke u BiH veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Spornu odluku Predsedništvo BiH donelo je 2. septembra bez konsenzusa.

BONUS VIDEO: Troje povređeno u saobraćajnoj nesreći u Nišu

Pogledajte više